Djelatnici vukovarske bolnice 1991. učinili čudo


U Vukovar pristižu ljudi iz svih krajeva Hrvatske kako bi odali počast braniteljima i civilima koji su poginuli u obrani svoga grada i domovine. U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara održan je skup “Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro”.


350 medicinskih djelatnika u jesen 1991. u vukovarskoj bolnici radilo je nemoguće. Pod kišom granata obavili su 2250 operacija, a kroz bolnicu je prošlo više od četiri tisuće ranjenika. Bolnica će biti proglašena Nacionalnom memorijalnom bolnicom.

Među pacijentima bili su i oni najmlađi, o čemu se govorilo na znanstvenom simpoziju o vukovarskoj ratnoj bolnici. “Pedeset i jedno ranjeno dijete, trideset i troje ubijenih i poginulih, četvero nestalih i četvero pronađenih na Ovčari”, kazala je ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Vesna Bosanac, javlja HTV.

doktorica Bosanac

Preko šezdeset tisuća branitelja umrlo je nakon rata

Hrvatski branitelji umiru mladi. U prosjeku s 54 godine. Često neshvaćeni i usamljeni dižu ruku na sebe. Pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Agneza Aleksijević iznijela je podatak da je u ratu poginulo osam i pol tisuća hrvatskih branitelja, a nakon rata umrlo je njih preko šezdeset tisuća. Te brojke, dodala je – dramatično rastu zadnjih nekoliko godina.

Pitanja su to na koja liječnici traže odgovore, jednako kao i Matija Kušić, koja traži istinu o svome nestalom suprugu. S Vukovarskim majkama u Aleji hrvatskih branitelja stavila je ružu i svijeću na grob 19-godišnjeg mladića kojeg je poznavala.

U povodu tužne vukovarske godišnjice ruže i svijeće stavile su na više od sedamsto grobova poginulih vukovarskih branitelja i  civila. Mnogima od njih to više nema tko napraviti jer su umrli u potrazi za istinom. Pitanje nestalih zločin je koji traje, a mnogi se odgovori, ističu, nalaze u Beogradu. Vukovarskim žrtvama počast je danas odao i Milorad Pupovac – na Ovčari, obali Dunava i u crkvi svetog Nikolaja.

– Danas nisam došao ovdje da slušam da me netko proziva niti sam došao da nekoga prozivam nego da pokažem zajedno sa drugima a to je poštovanje prema žrtvama bezumlja mržnje – kazao je Pupovac.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir odgovara kako je Pupovac imao puno prilika uspostaviti dijalog i pokazati dobru volju, a obiteljima žrtava i nestalih osoba nikad se nije obratio.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime