Dižu se cijene za autoceste: Evo koliko ćete sada plaćati vožnju Split – Zagreb

U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10 posto

Od petka, 15. lipnja u ponoć do 14. rujna 23:59:59 sati , uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ). Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila se ne primjenjuje.


U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10 posto, javlja HAC.

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. U ukupnom prometu vozila najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima.

Vožnja osobnim automobilom od Zagreba (Bosiljevo) do Splita (Dugopolje) izvan sezone sada košta 181 kunu. Tijekom sezone ista će vas vožnja koštati 18 kuna više, dakle 199 kuna. Ako važe vozilo spada u drugu skupinu, dionica od Zagreba do Splita sa sadašnje 284 kune diže se na 312 kuna tijekom sezone.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime