Šesta po redu Dioklecijanova amfora, jedinstveno natjecanje u Dalmaciji gdje se u kuhanju lokalnih specijaliteta nadmeću profesionalni kuhari mlađe generacije i predstavnici medija u izdvojenom dijelu natjecanja, održat će se u ponedjeljak Kuharskoj akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na splitskom Spinutu.

Profesionalni kuhari borit će se za medalje, pehare i druge nagrade u dvije kategorije; spremanju srdela za toplo ili hladno predjelo te u pripremi “morske divljači” (svježi ili sušeni morski pas, mačka, golub, raža i sl.). Predstavnici medija, pak, natjecat će se u spremanju palamide na velikim gradelama, na kojima će također pripraviti prilog i umak.

– Amfora se planira u predblagdansko vrijeme kad se većina kuhari odmara od napornih sezona i spremna je za prezentacije svojih umijeća i receptura na bazi autohtonih namirnica. To je jedino natjecanje koji organiziramo, a da nije međunarodnog karaktera, dakle, prilika da bez stresa u ugodnom i prijateljskom okruženju kolege odmjere svoja znanja i vještine. Ova manifestacija je i prilika da predstavnici medija koji prate naše aktivnosti i natjecanja, zabave se roštiljajući, da se okušaju u onom o čemu inače izvještavaju. Naći će se i koja porcija više i za naše susjede iz Spinuta kako bi probali što se radi u ŠKMER-u” – najavila je organizatorica Alma Harašić Bremec, inače voditeljica ŠKMER-ove Kuharske Akademije.

Dodjela nagrada bit će oko 13.30 sati nakon što stručni ocjenjivački sud proba sva jela.

Dodajmo da su prve dvije Dioklecijanove amfore održane 2005. i 2007. godine na inicijativu Mira Bogdanovića povodom 1700. godišnjice grada Splita, a s namjerom da se očuvaju posebnosti dalmatinske kuhinje. Na prvoj je pobijedio Pero Savanović, drugoplasirani je bio Hrvoje Zirojević, a treće mjesto osvojio je Soniboy Grgin. Na drugoj Amfori zlato je pripalo Božidaru Cvjetkoviću i Robertu Račiću iz cavtatske konobe Galije.

Nakon višegodišnje stanke manifestaciju je ponovo pokrenulo 2016. godine novo vodstvo udruge i od tada se održava redovito kako bi se mladim profesionalnim kuharima omogućilo da pokažu kako se snalaze u lokalnoj gastronomiji i namirnicama koje se vežu uz Split i okolicu.

Više informacija ili prijave možete dobiti na: 099 319 89 61 ili mailom na:info@skmer.hrKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime