Unatoč svemu – najnoviji turistički podaci nadmašuju očekivanja. U Hrvatskoj je od prvog do 16. kolovoza ostvareno oko 1,8 milijuna dolazaka te 12,9 milijuna noćenja. To je – kad je riječ o dolascima – 64 posto rezultata od onog ostvarenog u istom razdoblju lani i gotovo 70 posto kad je riječ o noćenjima.

U prva dva tjedna kolovoza najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, čak i malo više nego prošle godine. Slijede domaći gosti s rastom od čak 22 posto te Slovenci kojih je 6 posto više nego u isto vrijeme lani. Najviše noćenja ostvareno je u Istri, javlja HTV.

Epidemiološka slika u Primorsko-goranskoj županiji je dobra, a kako bi se turisti osjećali sigurnije, Nastavni zavod za javno zdravstvo osigurao je testiranje turista na Lošinju i Cresu.

Prvi put u 40 godina, koliko ljetuje na Cresu, Daniela je bila u dvojbi treba li se s godišnjeg odmora ranije vratiti u Italiju.

– No, odlučila sam se sutra testirati prije nego što se vratim u Italiju jer je obvezno, a bez testa bih morala biti u karanteni, kaže Daniela iz Milana.

Istu odluku za svoje državljane koji se vraćaju iz Hrvatske donijela je i Austrija. Načelnik Nacionalnog stožera naziva to oprečnim interesom zemalja.

– Nije to isti interes, svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građane da troše novce, da pojednostavim, izvan granica. Naravno, naš interes je drugo, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Zbog takvih odluka zemalja iz kojih dolaze naši turisti, gužve za testiranja sve su veće. Primorsko-goranska županija odlučila je, stoga, otvoriti ambulante na Cresu, Lošinju, Rabu i Krku.

– Ako bude potrebe, još ćemo proširiti popis mjesta za uzimanje uzoraka, međutim na ovaj način mislimo da smo učinili dostupnim i onima koji su trajektom prešli na svoju turističku destinaciju, kaže Dobrica Rončević, epidemiolog Primorsko-goranske županije.

– Velika je to stvar za goste ovdje koji ljetuju da ne moraju, ako žele u Hrvatskoj se testirati, otići do Rijeke. I evo već prvi dan testiranja je bila velika navala, 54 testiranih je bilo ovdje u Cresu, od kojih su svi negativni, rekao je gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.

Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana, rekla je da se gosti osjećaju sigurno, ali da ih informacije iz njihovih zemalja čine.

– Jučer se testiranju odazvalo 84 stranaca, 54 u Cresu, 30 u Lošinju. Svi su nalazi negativni, rekla je.

Uz objavu na internetskim stranicama grada, Turistička zajednica obavijestila je iznajmljivače kako bi informirali goste da se mogu svakodnevno  od 10 do 12 sati testirati u ambulanti u Cresu.

– Turisti testiranje uglavnom plaćaju sami, ali čuli smo da se iznajmljivači priključuju plaćanju dijela troškova kako bi se gosti osjećali dobrodošli i sigurni, rekla je Medarić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime