Dio Dalmacije zahvatili obilni pljuskovi iz oblaka koji su povezani s mediteranskim uraganom na jugu

Crometeo javlja da su obilne oborine u okolici Zadvarja pale u svega desetak minuta što je stvorilo lokalne bujice


Četvrtak u Dalmaciji prolazi u znaku pravog ljetnog vremena. Temperature zraka su iznimno visoke za dio godine i ponegdje dosežu 33°C, što je na granici rekordnih datumskih vrijednosti.


Dok je u većini predjela i danas suho, u popodnevnim satima u Dalmatinskoj Zagori od Knina, preko Cetinske krajine do Zabiokovlja bilo je mjestimičnih grmljavinskih pljuskova. Do 18 sati najviše kiše je palo u Glavini Donjoj kod Imotskog, 18 litara po kvadratnom metru. U Šestanovcu je palo 17 litara, a slijede Zadvarje 14, Split – Mejaši 6, Trilj 5, Strobreč i Hrvace 3 itd…

Crometeo javlja da su obilne oborine u okolici Zadvarja pale u svega desetak minuta što je stvorilo lokalne bujice. Pljuskovi su mogući još nekoliko sati, a onda će ostatak tjedna prevladavati suho. Noćas će zapuhati bura koje će nas pratiti tijekom petka i to kao umjerena do pojačana.

Pljuskovi iznad Biokova
Olujni oblaci iznad Solina. Foto: Žana Hrkać

Zanimljivo, današnja mjestimična naoblaka nad Dalmacijom povezana je s prisutnošću izvantropskog sustava, odnosno mediteranskog uragana koji se trenutno nalazi i jača nad Jonskim morem. Sustav se zove Cassilda i sljedeća 24 sata donijet će ekstremno vrijeme dijelovima Grčke. Kako javljaju pojedini meteorološki servisi, Cassilda bi mogla postati jedan od najjačih poznatih mediteranskih uragana. Estofex tako predviđa da će pojedini dijelovi Grčke primiti do 400 litara kiše po kvadratnom metru, što će donijeti poplave. Prosječna brzina vjetra oko oka sustava dosezat će 120 km/h, a udari bi se mogli približiti ekstremnih 200 km/h. Ovakav sustav odgovara uraganu prve kategorije.Očekuje se da će najviše štete pretrpjeti otoci Zakintos i Kefalonija, te zapadni dijelovi Peloponeza.

Predviđena putanja medicanea Cassilda (Estofex)Satelitska snimka naoblake otkriva pljuskove u Dalmaciji (Vrijeme & radar)
Radarska snimka
Procjena trenutke brzine vjetra

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime