DHMZ izdao posebno upozorenje: “Sljedećih dana lokalno će biti poplavljenih prometnica i objekata, klizišta, visokih valova i poplavljenih riva”

"Uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta" - upozorava DHMZ


Lebić na splitskoj Rivi (arhiva).

Mislili ste da je prošli tjedan bio dosadno kišovit? Što ćete tek reći ovaj tjedan? No, šalu na stranu, vremenske prilike, ili bolje rečeno ciklonalna aktivnost koja u velikoj mjeri utječe dulji niz dana na veći broj zemalja, zahtjeva posebnu pažnju, piše u akutalnom priopćenju DHMZ.


Lebić na splitskoj Rivi (arhiva).

O čemu se točno radi? U nedjelju se nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja će idućih dana jačati, odnosno tlak će u njezinom središtu sve više padati. Sa svojim glavnim centrom zadržavat će se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog, relativno stacionarnog polja sniženog tlaka razvijat će se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri (slika 1). Jedna takva razvit će se i nad Jadranom u utorak navečer. A potom će se tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske.

Slika 1: Polje prizemnog tlaka zraka (hPa) iz ECMWF modela za 12.11.2019. u 19 h (18:00 UTC) 

Osim što će južno i jugozapadno visinsko strujanje podržavati nastavak razmjerno toplog vremena pa će prava studen izostati i idućih 10-tak dana, ovakva sinoptička situacija donijet će obilnu oborinu, prvo zapadnom Sredozemlju, potom ponajviše srednjem Sredozemlju (najizraženije Italiji), a zatim i istočnom. U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska. Maksimum oborina u našoj zemlji očekuje se s utorka na srijedu kada će pasti između 50 i 150 mm na pojedinim lokalitetima duž obale i u gorju (slika 2). No, pritom treba naglasiti da su zbog dosadašnjih obilnih oborina (slika 3) vodostaji naših rijeka bili u porastu te su uglavnom dosegnuli domene srednjih voda. Tijekom nove prognozirane kišne epizode očekuje se novi porast vodostaja, prvenstveno na području Istre i Primorja, Gorskog kotara, Like te Dalmacije.

 
Slika 2: Akumulirana dnevna oborina (24h/mm) iz ECMWF modela za 12. i 13. 11.2019.
Slika 3: Kumulativna količina oborine (mm) za studeni 2019. i krivulje teorijskih percentila (2., 10., 25., 50., 75., 90. i 98.) za razdoblje 1961. – 2000. 

Vlažnost tla se na području naše zemlje trenutno kreće od 50% do 100% (slika 4). Prilikom lokalno izraženijih pljuskova na riječnim slivovima s većom vlažnošću tla povećana je i mogućnost pojave povremenih bujičnih tokova. Lokalno izraženi pljuskovi s kojima će pasti veća količina kiše u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata, bujične poplave, te klizišta i odrone.Slika 4: Vlažnost prvih dvadesetak centimetara tla unutar riječnih slivova iz FFGS modela za 10.11.2019. u 13 h (12:00 UTC) – trenutne smeđe vrijednosti u RH su sve iznad 50%, zelene iznad 65%, a plave iznad 90%. 

Uz to će na Jadranu i u gorju od utorka do četvrtka biti i vrlo vjetrovito (slika 5), uglavnom uz jako i olujno jugo. Udari vjetra u utorak mogu dosezati vrijednosti između 20 i 30 m/s (od 70 do 110 km/h). S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva. A uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta.

Pratite upozorenja na opasne vremenske pojave, prognozu vremena kao i prognoze i podatke o visini vodostaja na meteo.hr.

Slika 5: Jačina udara vjetra (m/s) prognozirana ECMWF modelom za 12.11.2019. u 19 h (18:00 UTC)
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime