Devastacija pomorskog dobra diljem hrvatske obale poprimila je već epidemijske razmjere. A opravdanja kojeg sebi daju ljudi kako bi more nalijevali betonom već spadaju u domenu uvjeravanja „Vjeruješ li ti meni ili svojim očima?“. Slučaj na koje upozorava čitatelj s Orebića na Pelješcu govori upravo to.

– To su, nazovimo ih, privatni poduzetnici. Počelo je s laganim nasipanjem, a s godinama se samo širi i to isključivo na more, a ne prethodno kopno. Na svoju ruku rade privatne plaže za svoje hotelčiće. To je betoniranje mora na svoju ruku, a toga nema ni u Bangladešu – započinje priču stanovnik Orebića koji nas je upozorio na bagere ispred hotela Adriatic u tom mjestu.

– Radovi traju već par dana. Bageristu smo nas par mještana rekli da nasipaju pomorsko dobro i čovjek je rekao ok i maknuo se. Nema ni ploče za izvođača radova, niti igdje piše tko plaća radove i ne može mu nitko ništa. Dotični gospodin je potkovan novčano i s vezama u lokanoj samoupravi, a ovdje vlada parola „Nemoj se bosti s rogatim jer možeš nastradati“. Zamislite da dođete na more nalijevati beton u more. Prije 2-3 dana obaviještena je Lučka kapetanija u Dubrovniku s jednog telefona, a s drugog je obaviještena Lučka kapetanija u Korčuli koja je obavijestila podružnicu u Orebiću i apsolutno ništa nije napravljeno, radovi su nastavljeni – se čitatelj portala Morski.hr.

Šalje i snimke:

– Prva slika zorno pokazuje kakvo je stanje bilo na početku, prije par godina i postepeno širenje dotičnog kroz nereagiranje što mještana, što lokalne uprave i institucija – kaže čitatelj.Nazvali smo i Lučku kapetaniju, ali tamo nam je odgovoreno da su dobili zabranu komuniciranja s novinarima, tako da sva komunikacija o djelovanju na pomorskom dobru ide preko Zagreba, odnosno Ministarstva mora.

Zvali smo i vlasnika hotela “Adriatic” Igora Mikulića kako bi se očitovao o ovom slučaju. Kad smo mu se predstavili,  odgovorio je da je na sastanku te predložio da pošaljemo upit elektronskom poštom. Na ponovljene pozive sutradan nije nam se javljao, a do zaključenja ovog teksta nije niti odgovorio na pisane upite.

Načelnik općine Orebić Tomislav Ančić potvrdio je za Morski.hr da su bageri na pomorskom dobru, ali to pravda obnovom obalnog pojasa nakon devastacije koju je učinilo jako jugo 13. studenog 2019. godine.

– Počeli smo s obnovom a ako se bilo koji privatnik uključi i smanji troškove, mi to pozdravljamo. Jugo je 13. 11. potkopalo zidove i nije ni centimetra prošireno. Pošto nam doslovno bježe plaže, mi idemo na postavljanje kamenih pera. Uvrštena je sanacija obale cijelom dužinom. Da bi se formirala plaža, ne trebate izmjenu i dopunu prostornog plana – ispričao je Ančić.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime