U prepunoj Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Sveučilišnoj knjižnici u utorak je otvoren 7.međunarodni gitaristički festival Dani klasične gitare. Tom prilikom je izvrstan koncert održao naš gitaristički virtuoz Petar Čulić koji je osvojio pažnju i srca publike tehničkim bravurama u virtuoznim skladbama, kao i lirskim momentima u romantičnim skladbama koje su se našle na njegovom repertoaru.

Dan kasnije, u srijedu u dupkom ispunjenoj Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, koncert je održao jedan od najboljih svjetskih gitarista današnjice, Aniello Desiderio iz Italije. On je splitsku publiku ostavio bez daha nadahnutim i virtuoznim izvedbama djela španjolskih skladatelja od razdoblja baroka pa sve do današnjih dana.

Festival se nastavlja danas majstorskom radionicom Aniella Desideria koji će održavati individualne satove s učenicima i studentima gitare sa šireg splitskog područja. Navečer s početkom u 19:30 sati na rasporedu je treći koncert ovogodišnjih Dana klasične gitare, ovoga puta u Solinu. Naime, u galeriji Doma kulture Zvonimir koncert će održati dvoje sjajnih, međunarodno priznatih hrvatskih glazbenika, gitarist Petrit Ceku i violončelistica Kajana Pačko. Oni su kao duo nastupili na Splitskom ljetu 2015. godine kada su nagrađeni Juditom za najbolji koncert klasične glazbe, a solinskoj publici će se predstaviti atraktivnim programom s djelima Corellia, De Falle, Dedića, Schuberta i drugih.

Ovo dvoje virtuoza, osim što održavaju koncerte diljem svijeta, od nedavno vode aktivnu pedagošku karijeru predajući na uglednim akademijama u Grazu i Leipzigu.

Organizator festivala je Udruga GitaraSt, a partneri su Muzej grada Splita, Etnografski muzej, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Sveučilišna knjižnica i Talijanski institut za kulturu. Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Županije splitsko dalmatinske, Grada Splita i TZ Grada Splita ulaz na sve koncerte je besplatan.

Od ove godine festival je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 31 europske zemlje koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime