DANI HRVATSKOG KULINARSTVA Zapaženi nastupi dalmatinskih predstavnika

Od mnoštva slastičarskih i kulinarskih kategorija, izdvajamo one najuspješnije za naše Dalmatince


Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj “Dani hrvatskog kulinarstva” održala se prošlog tjedna od 18. – 22. studenog 2019. u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.


13. je to izdanje Dana hrvatskog kulinarstva u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, koje je i ovoga puta okupilo brojne kuhare i slastičare, s ciljem popularizacije kuharske i slastičarske struke, očuvanja hrvatske kulinarske baštine, a ujedno i isticanja njenog gospodarskog i turističkog potencijala.

Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2019. održana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva turizma. Na manifestaciji je prisustvovalo više od 150 kuhara i slastičara te učenika srednjih strukovnih škola i njihovih mentora s područja RH, ali i iz drugih Europskih zemalja. Natjecatelji su se svojim kulinarskim znanjem i umijećem predstavili u sljedećim kategorijama:

• kategorija kuharstva; 12 kategorija (pobjednik osvaja titulu državnog prvaka Hrvatske u kuharstvu)
• kategorija slastičarstva; 4 kategorije (pobjednik osvaja titulu državnog prvaka Hrvatske u slastičarstvu)
• Kamelija kup; natjecanje učenika završnih razreda srednje škole
• Bocuse d’Or Croatia; nacionalno kvalifikacijsko natjecanje za predstavnika na najprestižnijem svjetskom natjecanju u kulinarstvu – Bocuse ‘d Or Europe, Estonia 2020.

Također, u 5 dana trajanja manifestacije održale su se i brojne stručne edukacije za natjecatelje te besplatne kulinarske radionice za amatere namijenjene široj javnosti.

Ujedno je organiziran i WORLDCHEFS seminar za suce uoči početka manifestacije kojeg je vodio istaknuti WorldChefs-ov voditelj sudačkih seminara Carlo Sauber, ujedno i glavni sudac na Svjetskom kulinarkom kupu.

Zahvaljujući nesebičnoj podršci Grada Solina, članovi Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije su bili dio ove veličanstvene manifestaciji sudjelujući u nekoliko kategorija, a predstavljali su je Ante Ojdanić, Filip Udovičić, Ivan Ursić, Diana Jeličić, Ivan Šarić i Josip Buzov.
Od mnoštva slastičarskih i kulinarskih kategorija, izdvajamo one najuspješnije za naše Dalmatince.

U Kamelija kupu, natjecanju za mlade buduće kuhare, učenike završnih razreda kuharskih i slastičarskih smjerova srednjih škola, članovi Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i ujedno učenici Turističko ugostiteljske škole Split Ivan Šarić i Josip Buzov s mentorom Ivanom Romcom su bili najbolji između osam škola te osvojili prvo mjesto u kuharskom dijelu kupa. Drugo su mjesto osvojili učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, a treće mjesto pripalo je Gabrijeli Brnas i Ivoni Šerić pod mentorstvom Karmele Lelas iz Srednje škole Juraj Kaštelan iz Omiša.

U kuharskoj kategoriji ‘Hladni eksponat’ tročlani timovi profesionalnih kuhara natjecali su se u pripremanju svečanih hladnih plata. Kuhari iz Udruge kuhara Splitsko dalmatinske županije, Ante Ojdanić, Filip Udovičić i Ivan Ursić osvojili su drugo mjesto.

Ivan Ursić je bio vrlo uspješan i u dvije kategorije Kulinarske artistike – u izradi stolnog aranžmana vezanog jednom temom osvojio je drugo mjesto te prvo mjesto u atraktivnoj kategoriji carving uživo. Diana Jeličić je odvojila diplomu za svoj rad stolnog aranžmana.

Filip Udovičić je osvojio drugo mjesto u kategoriji „Umjetnost kuhanja – hrvatska kulinarska baština“ koja je natjecateljima nalagala spremanje prepoznatljivog tradicionalnog jela u skladu sa svjetskim trendovima kulinarstva kroz pripremu toplog predjela, glavnog jela i deserta.

Kruna cijelog natjecanja je bila borba za prestižni naslov Državnog prvaka u kuharstvu koja je ove godine protekla bez predstavnika Udruge. Titulu je odnijela Ana Marija Stanković iz Vinkovaca.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime