S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu korona virusom ovogodišnji Dani
hrvatskog kulinarstva održali su se u online izdanju kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu.
Želja organizatora je bila i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti bili prisiljeni zatvoriti.
Udrugu kuhara Splitsko-dalmatinske županije, čije je sjedište u Solinu, predstavljala su tri
člana. Ivan Ursić, zaposlenik hotela Berulija iz Brela, pobjednik je u kategoriji Kulinarska
umjetnost – carving – voće i povrće. Manje uspješni po ocjenama ali zapaženi radovi bili su
oni Helene Režić i Josipa Buzova, dvojca novootvorenog solinskog Street Food 21210, koji su se natjecali u kategoriji Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi, pripremajući prepoznatljivo tradicionalno glavno jelo Punjene jadranske lignje te Dalmatinsku janjetinu na žaru.
- Inače, natjecatelji su mogli sudjelovati u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija.
Mjesec dana su imali vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon
isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija. Iako je nedostajalo ono najbitnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela, miris i okus, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali odnosno napredovali.
Ovim putem se zahvaljujemo Hrvatskom kuharskom savezu na kvalitetnoj organizaciji ovog
natjecanja u nadi da ćemo se uskoro ponovno moći okupljati i u živo jer u planu Saveza za
iduću godinu su brojna natjecanja, redizajnirani Hrvatski kuharski kup, Državno prvenstvo
kuhara i slastičara kao i učeničko natjecanje Kamelija kup, na kojima će i Udruga kuhara
Splitsko-dalmatinske županije imati svoje predstavnike - priopćili su iz Udruge kuhara SD županije.