Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza. Tog dana prisjećamo se osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestale u vihoru ratnih zbivanja, ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog mjesta prebivališta ili boravišta protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Ministarstvo unutarnjih poslova je krajem 2011. godine na internetskim stranicama nestali.hr objavila prve profile osoba za kojima se traga, a čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji.

Svi podaci koji su objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba javno su dostupni, a uz svaki profil nestale osobe integriran je i PDF letak pripremljen za ispis kako bi ga građani mogli zalijepiti na oglasne prostore u svojim mjestima.

Iz MUP-a pozivaju građane da se uključe u traganje za nestalim osobama. Svi podaci mogu se dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji, na e-mail nestali@mup.hrili putem društvenih mreža Facebook i Twitter. Podaci se mogu dostaviti i preko on-line obrasca „Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!“, koji je priložen uz svaki profil nestale osobe.

Još uvijek nepoznata sudbina 1.869 hrvatskih građana nestalih tijekom Domovinskog rata

Nestalima se još uvijek vode i brojni građani nestali tijekom DOmovinskog rata. Još je nepoznata sudbina 1.869 hrvatskih građana, a traga se za još 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja u studenom 1991.

Obilježavanje će početi odavanjem počasti kod Zida boli, na Mirogoju, a zatim će u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma biti održana konferencija pod nazivom “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet”.

Dodajmo tome da će u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih na Konferenciji o nestalim osobama u Domovinskome ratu sudjelovati i premijer Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime