Danas “pada” odluka: Dan državnosti opet ćemo slaviti 30. svibnja, slijedi još 8 izmjena!

Saborski Odbor za ratne veterane predložio je da Dan antifašističke borbe, 22. lipnja više ne bude državni praznik


Nakon jučerašnjeg burnog dana u saboru tijekom kojeg se raspravljalo o donošenju novog proračuna danas je na dnevnom redu Prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.


Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jučer nije prihvatio vladin prijedlog, ali negativno mišljenje ne obvezuje sabor na istu odluku. Podsjetimo, vlada je predložila devet izmjena, uključujući vraćanje Dana državnosti s 25. lipnja na 30. svibnja, datum koji se obilježavao do 2001. godine i koji označava konstituiranje prvoga višestranačkog demokratskog sabora 1990. godine.

Druga promjena odnosi se na 18. studenoga koji postaje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i bit će neradan dan, piše Index.

Prema prijedlogu se modificira i nekoliko spomendana koji nisu neradni dani. Tako će 15. siječnja uz Dan međunarodnog priznanja postati i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, a 9. svibnja obilježavat će se kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Dan neovisnosti bi se prema novom prijedlogu obilježavao 25. lipnja, na dan na koji se dosad slavio Dan državnosti, i ne bi bio više blagdan nego spomendan, a 8. listopada postao bi Dan Hrvatskog sabora.Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježavat će se 23. kolovoza.

Promjenama kalendara ne povećava se broj neradnih dana nego on ostaje na broju 13.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak nije prihvatio vladin prijedlog zakona o blagdanima, no negativno mišljenje Odbora ne obvezuje sabor da mu da istu ocjenu.

Saborski Odbor za ratne veterane predložio je pak drugačiji kalendar, da se Dan Hrvatskog sabora, 8. listopada, umjesto kao spomendan slavi kao blagdan, a praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, postane spomendan. Predložio je i da se promijeni redoslijed navođenja režima u nazivu spomendana Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Stav je Odbora da prvi na tom popisu treba biti komunizam.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime