Uzbudljiv kraj siječnja donosi blagdan svetog Vinka. Vinogradari ceremonijom prvog rezanja trsa obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Prilika je to za druženje i veselje pa se ovog vikenda zagorskim bregima orila pjesma. U Klanjcu je slavlje počelo jutros.
Proslava Vincekova u Klanjcu počela je blagoslovom župnika, patera Brgleza.
- Sišao na ove vinograde, na sve naše vinogradare i sve prijatelje dobroga vina i dobre kapljice, poželio je svećenik blagoslivljajući vinograd.
- Ti koji puniš naše čaše – okrijepi nas, ti koji ponekad mutiš naše glave – okrijepi nas, čuje se pjesma okupljenih.
Uz puno veselja, smijeha i obaveznu okrjepu, ceremonijal je brzo došao i do svog najvažnijeg dijela – prve rezidbe trsova.
- Kad mi obrežemo trs, dva, tri, stavimo po tri grančice na sobnu temperaturu i one nam pokazuju na proljeće kakva bi trebala biti rodna godina, pojasnio je za HRT domaćin proslave Ivan Petrišić Keko.
Da bude što rodnija, trsovi se kite slaninom i kobasicama i zalijevaju vinom. Što su bolje kobasice, to će biti bolje grožđe.
- Zato mi niti ne štedimo na kobasicama, neka budu tvrde, debele i duge, neka bude i berba dobra, nastavio je Ivan.
A prema starim vjerovanjima, ova je vinogradarska godina dobro počela.
- Imate jednu krilaticu: "dok vani sunce jako peče, u bačvama obilno vino poteče". Znači, imamo sunce, tako da je prva pretpostavka riješena, objasnio je Igor Jambrešić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara A. Mihanović.
Do kraja vinogradarske sezone i novoga vina, vinogradare očekuje puno posla. No, on počinje od sutra. Danas je najvažnije družiti se, počastiti i veseliti s prijateljima.





