Damir Goleš, predsjednik Savjeta za kulturu SDP-a Split uputio je priopćenje medijima u kojem je napravio kratak rezime godine i pol mandata splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Tu je nabrojao nekoliko slučajeva od početka njegovog mandata pa sve do imenovanja novog intendanta HNK i smjene ravnateljice “Zlatnih vrata”. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično:

Nakon više od godine i pol mandata aktualnog gradonačelnika Splita, svjedočimo javnoj destrukciji kulturnih institucija i porazu građanskog društva. Iako predstavljen kao umiveno i javnosti prihvatljivo lice HDZ-a, gradonačelnik Andro Krstulović Opara postupa na isti način na koji bi postupao bilo koji drugi gradonačelnik iz redova HDZ-a. Zavarao je brojne građane koji inače ne glasaju za HDZ da mu daju glas, pogotovo u drugom krugu izbora za gradonačelnika. U njegom slučaju definitivno ne treba “suditi knjigu po koricama” na kojima piše “Split za sve” zbog toga što je sadržaj nešto sasvim drugo.

Počeo je mandat sa notornim spuštanjem zastave na pola koplja za osuđenog radnog zločinca na zgradi Banovine, bez ikakve ograde.  Nije se izjasnio kad je najavljena promocije knjige koja veliča Maksa Luburića u Dominikanskom samostanu u Splitu. Marširao je u “Hodu za život” koji stigmatizira žene koje se odlučuju na abortus. Ispričavao se što je dozvolio koncert “Hladnog piva“ u Splitu uoči Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Njegov mandat nastavljen je atakom na kulturne institucije Splita. Odbijena je kandidatura Ivana Lea Leme za intendanta HNK Split, navodno zbog financijskog plana, a ustvari zbog nespremnosti da pristane na nametanje ravnatelja opere i ravnatelja baleta. Inače, sadašnji favorit Srećko Šestan nije se, koliko je poznato, iskazao u financijskom aspektu vođenja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ali je zato očito vrlo fleksibilan po pitanju budućeg kadroviranja.

Najava smjene Tamare Visković sa čela jedine institucije u kulturi u Splitu koja nije proračunski  korisnik, te pripremana inauguracija “običnog“ člana HDZ-a pokazuje da gradska vlast ne namjerava stati s devastacijom splitske kulture. Vrlo uspješna ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata vladajućima očito nije dovoljno dobra. Nekvaliteta dobiva prednost pred kvalitetom. To što je Tamaru Visković gradonačelnik drugim ravnateljima ustanova u kulturi isticao kao pozitivan primjer kako treba raditi, samo pokazuje da i tu njegova riječ ima jednaku težinu kao i u izbornoj kampanji kad je obećavao “Split za sve“. 

Damir Goleš, predsjednik Savjeta za kulturu SDP-a Split Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime