Sve dok glumac Stanley Tucci nije popularizirao upravo ovaj recept, “Špagete alla Nerano” tikvice su mi bile relativno dosadna namirnica. Naime, od njih moja mater čini odlične polpete, a ja sam ih osim na lešo, često dodavala u bruskete i na pizzu. I to je uglavnom bilo to. No, pojavom spomenutog glumca i kuhara, autora odličnih gastro emisija i knjige koja je munjevitom brzinom postala svjetski bestseler, tikvice su mi postale gotovo omiljene. Upravo zbog ovog recepta, a u koji idu osim špageta i tikvica još i maslinovo ulje, bosiljak i ribani parmigiano-reggiano. I tajni sastojak - komadić maslaca. Recept u opisu je za četiri osobe, ako računate da po osobi ide otprilke 150 grama tjestenine. Ako imate takve osobe oko sebe, he he.
SASTOJCI:
4 srednje tikvice
500 g špageta
200 g ribanog Parmigiana Reggiana
Puna žličica maslaca
Bosiljak, sol
Ulje za prženje (može i biljno, ali bolje je maslinovo)
PRIPREMA:
U posudi za prženje zagrijte ulje na srednjoj temperaturi, te pržite tikvice koje ste prethodno isjekli na ploškice sve dok ne porumene. Ocijedite ih na kuhinjskom ubrusu od viška ulja i posolite. Skuhajte špagete. Ispečene tikvice stavite u tavu, dodajte špagete i malo tekućine od tjestenine. Umiješajte.
Tekućinu od tjestenine dodajte u dva tri navrata i mješajte dok ne dobijete kremastu strukturu, a na kraju umiješajte ribani sir. Na samom kraju dodajte i maslac, te poslužite. Kako je spomenuti glumac preporučio, a sve je naučio u restoranu Lo Scoglio na Amalfijskoj obali gdje se oduvijek priprema ovo starinsko jelo, tikvice se popržene mogu čuvati par dana u hladnjaku i koristiti se po potrebi. Ja vrlo često dan ranije ispržim tikvice pa ih sutradan u onoj tavi zagrijem na malo maslinovog ulja i onda dovršim. Što se mene tiče, kadgod ih napravila, izvanredne su. Probajte!