Majko, možeš li mi napravit neku klasičnu tortu sa par slojeva, a da je od limuna? Ne znam više ni sama kakvu bi rođendansku ove godine - upitala je nedavno moja kćer - Kako sam “old fashion” žena i mater, ispunila sam i tu želju. Rekla mi je da joj je odlična, ali da zapišem kako sam je napravila da ne bi bilo kao i s jednom čokoladnom koju sam napravila prije par godina za moje kumče Marina, a koju više nikada nisam znala ponoviti. Doduše, ovaj biskvit koristim za različite svrhe pa sam prije nekog vremena već u jednoj kolumni opisala njegovu pripremu. Nećete se previše umoriti, a ne smetaju ni trenutne vrućine. Doduše, opće je poznato da ja i na 35 u zraku frigam fritule, tako da… Al', da ne duljim..
SASTOJCI:
Biskvit: (kalup 24 cm)
- 6 jaja
- 160 g šećera
- Prstohvat solli
- Vanillin šećer, prah ili pasta
- 160 g brašna
- 40 g gustina
- 5 g praška za pecivo
Krema:
- 250 g bijele čokolade
- 250 g mascarpone sira
- 300 g krem sira
- 2 limuna, korica i sok
I još:
Nekoliko žlica vrućeg mlijeka za natapanje biskvita.

PRIPREMA:
Cijela jaja, šećer, sol i vaniliju tući mikserom desetak minuta, sve dok se smjesa ne udvostruči. Nakon toga u drugoj posudi prosijati brašno, dodati gustin i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka dodavati malo pomalu u smjesu od jaja i miješati kružnim pokretima špatulom, nikako mikserom. Gotovu smjesu staviti u kalup za tortu kojeg ste cijelog namastili i obložili papirom za pečenje, staviti u zagrijanu pećnicu, gornje i donje rešetka na 170 C. Pola sata. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Otopite na pari bijelu čokoladu, prohladite i dodajte u mješavinu mascarpone sira i krem sira. Dodajte koricu I sok limuna. Ohladite u frižideru cca pola sata.
Ohlađeni biskvit prerežite na tri lista i svaki natopite vrućim mlijekom. Na listove slažite kremu, a ostavite malo i za vanjsko oblaganje. Ukrasite po želji i ostavite par sati u frižideru.




