Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Napravite savršene domaće sladolede bez upotrebe aparata, trebaju vam tri osnovna sastojka

[RECEPT] Bazni sladoled od vanilije, od kave, lješnjaka, malina ili borovnica
Tekst & foto: MIRELLA MEIĆ11. lipnja 2025. 00:33
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U vrijeme kada se sladoled nije prodavao cijele godine, najvažniji trenutak bio je Praznik rada. Tog bi se dana u trgovinama pojavila čuvena “Snjeguljica” i onaj najslasniji kornet od čokolade koji je bio posut mrvicama lješnjaka. Ta moja sjećanja uvijek ožive kad se uhvatim kućne pripreme sladoleda, a posljednjh godina ne znam nikoga tko se u tome nije okušao. Ja ću danas ponoviti recept koji je odavno već preplavio internet, a radi se bez upotrebe aparata za sladoled i trebaju vam tri osnovna sastojka. Naravno, napisat ću vam i neke meni omiljene dodatke. Na fotografiji je sladoled od kave, moj najdraži.

I odmah da pojasnim, kondenzirano mlijeko možete pronaći u limenkama ili u tubama, na policama gdje stoji mlijeko, u svakoj većoj trgovini. Jako je slatko, ali nužno za kremoznost sladoleda. Zato ja više volim kombinaciju nekih manje slatkih dodataka da mi ubije slatkoću, ali vi po svome.

SASTOJCI ZA BAZNI SLADOLED OD VANILIJE:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 300 ml kondenziranog mlijeka
  • Ekstrakt vanilije

Sladoled od kave:

  • Tri žlice jake kave (espresso)

Ferrero sladoled:

  • 2 šake zdrobljenih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • Žlica kakao praha

Sladoled od malina (borovnica)

  • 150 g malina ili borovnica (smrznute)
  • 2 žlice söka od naranče
  • 1 žlica šećera u prahu

PRIPREMA:

Mutite slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne dobijete mekši šlag. Pazite da ne pretučete previše. U zamrzivaču neka ostane barem četiri sata. Ovom sladoledu možete dodavati štogod volite Evo nekih primjera.

Ukoliko želite sladoled od kave, umiješajte u bazu špatulom tri žlice skuhane kave. Za Ferrero sladoled prvo u tavi otopite šećer i dodajte lješnjake. Izlijte na masni papir i pustite da se dobro ohladi. Smrvite na veće i manje komade. Ubacite u bazu prvo kakao i promiješajte špatulom, a onda dodajte onaj krokant od lješnjaka. Ovdje se možete igrati pa napraviti kombinaciju sa orašastim plodovima koje vi volite.

Za sladoled od malina, izblendajte smrznute maline ili borovnice sa žlicom šećera u prahu. Dodajte sok od naranče i nastavite blendati dok ne dobijete fini pire od voća. Umiješajte ga špatulom u bazu sladoleda i zamrznite.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
32
Haha
1
Nice
4
What?
1
Laž
1
Sad
1
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.