Koliko ste puta pogriješili praveći neku slasticu? Gubili živce? Vi koji pratite ove gastro pričice, sigurno ste primijetili kako volim otkrivati svakakve, nove slatkarije, ali tradicionalno poštujem i s velikim respektom pišem o takvim kolačima. U svetinju se naravno, ne dira. Međutim, uvijek i u svemu postoje iznimke. Takav je slučaj s mojom krempitom. Mojom? E, da. Ovo je recept koji ne postoji nigdje u bespućima interneta.
Naime, moji kući vole krempite kakve se jedu u Sloveniji. Tamo se zovu “kremne rezine”. I najdraže su nam iz Kopra. I ne volimo šlag pa je trebalo napraviti samo “žutu kocku”. E, ljudi moji koliko sam našla gluposti i lažnih “originalnih” recepata, a koliko sam tek potrošila jaja, mlijeka, glatkog brašna, oštrog brašna, vanilija…i vremena! Mnoge su preslatke, pa gumaste nekako, ali najgori učinak je kad “prokližu”. A sve su mi takve bile. Trebalo je proizvesti zapravo novi trend - Krempita u čaši! No, ja sam tvrdoglava I onda sam krenila malo po malo, korak po korak i danas ću vam napisati recept koji je uspješan, za krempite koje su po mom ukusu i lijepo ih je vidjeti na tanjuru.
Ima još nešto važno. Recept sam morala prilagoditi teći u kojoj kuham sve kreme. Ne znam pojasniti, ali osim namirnica koje sam uludo potrošila, zadnjih mjeseci trošim i na posuđe, točnije tražim teću u kojoj ću moći skuhati kremu sa više od litre mlijeka. U svakoj koju sam kupila se krema “uhvatila za dno” i teća je završila za kuvanje blitve, kupusa ili juhe. A moja stara, koja nema nikakvo debelo dno, koju sam dobila od moje Minje 1997. godine i dalje je jedina u kojoj bez straha kuhate kremu, direktno na ploči, bez vodene kupelji. I zato je recept prilagođen na litru mlijeka i sasvim moj, hahaha…evo ga:
SASTOJCI:
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 l mlijeka
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 120 g glatkog brašna
- 40 g gustina
- Pasta, prah ili ekstrakt vanilije
- 1,5 žlica ruma
- Šećer u prahu
PRIPREMA:
Od lisnatog tijesta ispecite dvije kore za krempite, svaku pecite na preokrenutom limu, neka su dimenzije veće od posude u kojoj ćete staviti krempite i izbockajte ih prije pečenja vilicom. Stisnu se u pečenju. Pecite 10-15 min na 190 C. Stavite ih da se ohlade. Ova mjera je za posudu dimenzija: 28 X 20 cm.
U teću koja vam je sigurna za kuhanje kreme sipajte litru mlijeka i odmah oduzmite 1 dl. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke stavite 100 g šećera, pastu ili prah vanilije i istucite ručnim mikserom. Dodajte žlicu i po ruma i 40 g gustina. Miješajte mikserom. Nakon toga dodajte onaj 1 dl mlijeka i malo po malo 120 g brašna. Morate dobiti gušću žutu kremu. Bjelanjke istucite čvrsto, a onda u dva navrata dodajte 100 g šećera. Stavite grijati mlijeko na laganu vatru (onih 9 dl) i kad se ugrije dodajte onu žutu kremu od žumanjaka, brašna, ruma…miješajte pjenjačom cijelo vrijeme dok ne dobijete gustu kremu, neka vatra bude lagana. Da ne zagori. Kad se krema stisnula, maknite s vatre i u taku vruću umiješajte, najbolje gumenom špatulom, bjelanjke sa šećerom. Nemojte odjednom, nego malo po malo. Kremu izlijte u posudu na čije ste dno stavili ispečenu koru, poravnajte i ostavite neko vrijeme vani. Kad se malo ohladi, dodajte gornju koru koju ste izrezali, meni izađe 8 većih krempita. Pospite šećerom u prahu. Hladite u frižideru preko noći ili manje ako ne možete izdržati, hehe.