Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Krempita: Ovo je recept koji ne postoji nigdje u bespućima interneta

E, ljudi moji koliko sam našla gluposti i lažnih “originalnih” recepata, a koliko sam tek potrošila jaja, mlijeka, glatkog brašna, oštrog brašna, vanilija…i vremena! Mnoge su preslatke, pa gumaste nekako, ali najgori učinak je kad “prokližu"...
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album12. ožujka 2025. 00:43
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Koliko ste puta pogriješili praveći neku slasticu? Gubili živce? Vi koji pratite ove gastro pričice, sigurno ste primijetili kako volim otkrivati svakakve, nove slatkarije, ali tradicionalno poštujem i s velikim respektom pišem o takvim kolačima. U svetinju se naravno, ne dira. Međutim, uvijek i u svemu postoje iznimke. Takav je slučaj s mojom krempitom. Mojom? E, da. Ovo je recept koji ne postoji nigdje u bespućima interneta.

Naime, moji kući vole krempite kakve se jedu u Sloveniji. Tamo se zovu “kremne rezine”. I najdraže su nam iz Kopra. I ne volimo šlag pa je trebalo napraviti samo “žutu kocku”. E, ljudi moji koliko sam našla gluposti i lažnih “originalnih” recepata, a koliko sam tek potrošila jaja, mlijeka, glatkog brašna, oštrog brašna, vanilija…i vremena! Mnoge su preslatke, pa gumaste nekako, ali najgori učinak je kad “prokližu”. A sve su mi takve bile. Trebalo je proizvesti zapravo novi trend - Krempita u čaši! No, ja sam tvrdoglava I onda sam krenila malo po malo, korak po korak i danas ću vam napisati recept koji je uspješan, za krempite koje su po mom ukusu i lijepo ih je vidjeti na tanjuru.

Ima još nešto važno. Recept sam morala prilagoditi teći u kojoj kuham sve kreme. Ne znam pojasniti, ali osim namirnica koje sam uludo potrošila, zadnjih mjeseci trošim i na posuđe, točnije tražim teću u kojoj ću moći skuhati kremu sa više od litre mlijeka. U svakoj koju sam kupila se krema “uhvatila za dno” i teća je završila za kuvanje blitve, kupusa ili juhe. A moja stara, koja nema nikakvo debelo dno, koju sam dobila od moje Minje 1997. godine i dalje je jedina u kojoj bez straha kuhate kremu, direktno na ploči, bez vodene kupelji. I zato je recept prilagođen na litru mlijeka i sasvim moj, hahaha…evo ga:

 

SASTOJCI:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 40 g gustina
  • Pasta, prah ili ekstrakt vanilije
  • 1,5 žlica ruma
  • Šećer u prahu

PRIPREMA:

Od lisnatog tijesta ispecite dvije kore za krempite, svaku pecite na preokrenutom limu, neka su dimenzije veće od posude u kojoj ćete staviti krempite i izbockajte ih prije pečenja vilicom. Stisnu se u pečenju. Pecite 10-15 min na 190 C. Stavite ih da se ohlade. Ova mjera je za posudu dimenzija: 28 X 20 cm.

U teću koja vam je sigurna za kuhanje kreme sipajte litru mlijeka i odmah oduzmite 1 dl. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke stavite 100 g šećera, pastu ili prah vanilije i istucite ručnim mikserom. Dodajte žlicu i po ruma i 40 g gustina. Miješajte mikserom. Nakon toga dodajte onaj 1 dl mlijeka i malo po malo 120 g brašna. Morate dobiti gušću žutu kremu. Bjelanjke istucite čvrsto, a onda u dva navrata dodajte 100 g šećera. Stavite grijati mlijeko na laganu vatru (onih 9 dl) i kad se ugrije dodajte onu žutu kremu od žumanjaka, brašna, ruma…miješajte pjenjačom cijelo vrijeme dok ne dobijete gustu kremu, neka vatra bude lagana. Da ne zagori. Kad se krema stisnula, maknite s vatre i u taku vruću umiješajte, najbolje gumenom špatulom, bjelanjke sa šećerom. Nemojte odjednom, nego malo po malo. Kremu izlijte u posudu na čije ste dno stavili ispečenu koru, poravnajte i ostavite neko vrijeme vani. Kad se malo ohladi, dodajte gornju koru koju ste izrezali, meni izađe 8 većih krempita. Pospite šećerom u prahu. Hladite u frižideru preko noći ili manje ako ne možete izdržati, hehe.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
103
Haha
9
Nice
22
What?
2
Laž
9
Sad
4
Mad
8
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.