Osim što ga zovu našim najsunčanijim otokom, Hvar je svakako i otok jake tradicije, posebno u kuhanju i mediteranskom načinu života, što je prepoznao i UNESCO upisavši ga na listu nematerijalne svjetske baštine. Kada spominjemo slastice s kojima se diče stanovnici Hvara, ističu se starogrojski paprenjok, hvarski cviti, narancini, Pitovska torta, hroštule, ali i maleni kolačići jednostavnog naziva: hvarski suhi kolačić. Vrlo je jednostavan za pripremu, a nevjerojatno ukusan i dugotrajan. Dakako, verzija koju vam danas donosim je mrvicu oplemenjena ako se neće Hvarani naljutiti.
Moja Minja, koja je zapravo hvarska nevjesta, u sastojke je dodala suhu brusnicu pa je okus sa tim nevjerojatno zdravim voćem, podignula na još višu razinu. Kao što sam napisala, priprema je jednostavna. Morate samo paziti da ih režete dok su još vrući, vrlo oštrim nožem, a kad vam poneki popuca da ga bez žaljenja ostavite - sebi!
HVARSKI KOLAČIĆI
- 60 dkg brašna
- 20 dkg maslaca
- 20 dkg šećera
- 2 jaj
- 4 velike žlice mlijeka
- Korica limuna i naranče
- Orasi i brusnice
- Marmelada od naranče
PRIPREMA:
Umijesiti tijesto i podijeliti na šest jednakih djelova. Svaki razvaljati tanko i premazati marmeladom. Posuti krupno rezanim orasima i brusnicama. Zarolati. Peći na 180 cca 20 minuta. Ne smiju se prepeći. Još vruće ih narezati.




