Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Dalmela - moja posveta Dalmaciji. Sirnice su zakon, ali ovo je kolač koji će vas oduševiti jednostavnošću izrade, okusom i mirisom

[RECEPT] Zašto Dalmela?  Zato jer je sastavljena od svih sastojaka ovog našeg podneblja: naranča, marmelada, med…
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album9. travnja 2025. 00:00
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svaki put kad izađem iz tunela Sveti Rok i ugledam Dalmaciju, moja se duša rastopi. Moguće da je to zbog godina koje se već uredno kupe, a možda je samo genetika. Međutim, moram priznati da sam tu veliku ljubav i čežnju prvi put shvatila na turneji po Australiji i Novom Zelandu s našim neprežaljenim Vinkom Cocom, glazbenikom Ivicom Badurinom, te našim domaćinima Milivojem Balićem i dragim prijateljem i kolegom Vjeranom Duplančićem. Vjeran živi u Perhu i dobitnik je ovogodišnje nagrade Grada Splita pa koristim prigodu za čestitanje!

U Australiji, na svakom koncertu, ljudi su na spomen Dalmacije plakali. No, ovo je gastro kolumna pa neću o svom glazbenom dijelu života. No, željela sam dati nekakav uvod u recept koji sam osmislila i koji je moja posveta, moja oda najljepšem komadiću planete - Dalmaciji.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U Velikom tjednu kuće u našem kraju mirišu na sirnice, a ovaj kolač kojeg ću vam podrobno opisati donijet će slične mirise iako su za njega potrebne sasvim skromne namirnice. Nećete potrošiti 10 jaja, nego jedva dva. Nema maslaca, a nema ni onolike pripreme koja traje barem osam sati. A opet s druge strane, uživat ćete u svakom zalogaju. Zašto Dalmela?  Zato jer je sastavljena od svih sastojaka ovog našeg podneblja: naranča, marmelada, med…ali, da ne opisujem previše evo recepta:

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 400 g brašna
  • 40 g šećera
  • 1 žumanjak i 1 cijelo jaje
  • 10 g suhog kvasca + 130 ml tople vode + 40 g šećera
  • 60 ml ulja
  • Žlica meda
  • Korica jedne naranče
  • Žlica Kruškovca
  • Prstohvat soli

ZA PUNJENJE:

  • 2 žlice marmelade od drijenjka (šipka)
  • 2 žlice mljevenog badema

ILI

  • 2 žlice marmelade od naranče
  • 2 žlice Arancina ili 2 žlice komadića tamne čokolade

ILI

  • 2 žlice marmelade od marelice
  • 2 žlice grožđica

PRIPREMA:

Tijesto zamijesite tako da s jedne strane pomiješate brašno, ulje, jaja, med, prstohvat soli, koricu naranče i kruškovac, a u drugoj posudi stavite toplu vodu, suhi kvasac i onaj drugi dio šećera (piše u opisu sastojaka). Taj kvasac ostavite samo desetak minuta da se aktivira i onda ga spojite s ostalim sastojcima. Izmiješajte mikserom nastavcima za tijesto i ostavite da se diže. Trebat će otprilike dva sata dok se udupla. Prebacite tijesto na podlogu za valjanje, pobrašnite koliko treba i podijelite tijesto na tri dijela. Razvaljajte u pravokutnik i namažite marmeladom npr. šipak I posuti mljevenim bademima. Ostala punjenja su gore opisana. Zarolajte I smjestite u neki pravokutni kalup za pečenje. Ostavite pola sata da miruje, a nakon toga namažite bjelanjkom koji je ostao od drugog jaja. Bjelanjak istucite vilicom, namažite kistom po kolaču i možete posuti:

  1. krupnijim šećerom (tučene kocke šećera)
  2. Granuliranim šećerom
  3. Posipom od maslaca, šećera i brašna

Pecite 20-ak minuta na 170°C ventilacija ili na 180°C grijači gornji i donji.

 

POSIP ZA DALMELU:

80 g maslaca pomiješati sa 80 grama smeđeg šećera. Dodavati 80 g brašna malo po malo, dobro miješati. Na kraju mijesiti rukama sve dok posip nije sastavljen od manjih i većih grudica. Tako pripremljen posip čuvam u zamrzivaču i kad mi je potreban, pobacam šaku tako smrznutog po nekom kolaču.

Punjenja sam napravila po svom guštu, a vi slobodno dodajte svoja.  U slast!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
57
Haha
2
Nice
8
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Rijeka Hajduku "otela" igrača
10
min
Rijeka Hajduku "otela" igrača
Načelnik dalmatinske općine: "Aktivirao sam sustav civilne zaštite"
24
min
Načelnik dalmatinske općine: "Aktivirao sam sustav civilne zaštite"
Potres pogodio Grčku!
29
min
Potres pogodio Grčku!
Pet protupožarnih aviona, dva broda i dvije gumene brodice HRM-a bili na požarištima u Dalmaciji
36
min
Pet protupožarnih aviona, dva broda i dvije gumene brodice HRM-a bili na požarištima u Dalmaciji
FOTO + VIDEO Vatrogasci gase požar na splitskoj Kopilici
50
min
FOTO + VIDEO Vatrogasci gase požar na splitskoj Kopilici
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Digla se prašina, mnogi Splićani su bijesni. Grad će izdvojiti 300.000 eura za otvaranje Žnjana. Zvuči mnogo, ali pogledajte iznose koje je Split dosad plaćao za iste ili slične događaje...
    Digla se prašina, mnogi Splićani su bijesni. Grad će izdvojiti 300.000 eura za otvaranje Žnjana. Zvuči mnogo, ali pogledajte iznose koje je Split dosad plaćao za iste ili slične događaje...
    21. lipnja 2025. 00:27
  • Bulj o peticiji za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Uvjeravaju nas da je ovo prijetnja"
    Bulj o peticiji za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Uvjeravaju nas da je ovo prijetnja"
    20. lipnja 2025. 21:32
  • VIDEO Buknuo ogroman požar u Pisku, nestalo je struje: "Polijevamo kuće, turisti bježe"
    VIDEO Buknuo ogroman požar u Pisku, nestalo je struje: "Polijevamo kuće, turisti bježe"
    21. lipnja 2025. 07:49
  • UŽIVO Izbio novi požar, stanje nije dobro. Dio mještana je evakuiran
    UŽIVO Izbio novi požar, stanje nije dobro. Dio mještana je evakuiran
    21. lipnja 2025. 08:34
  • Noćas se na velikom dijelu obale događa prirodni fenomen. Stigla je fenska bura, evo zašto nastaje
    Noćas se na velikom dijelu obale događa prirodni fenomen. Stigla je fenska bura, evo zašto nastaje
    21. lipnja 2025. 01:36
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.