Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Dalmela - moja posveta Dalmaciji. Sirnice su zakon, ali ovo je kolač koji će vas oduševiti jednostavnošću izrade, okusom i mirisom

[RECEPT] Zašto Dalmela?  Zato jer je sastavljena od svih sastojaka ovog našeg podneblja: naranča, marmelada, med…
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album9. travnja 2025. 00:00
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svaki put kad izađem iz tunela Sveti Rok i ugledam Dalmaciju, moja se duša rastopi. Moguće da je to zbog godina koje se već uredno kupe, a možda je samo genetika. Međutim, moram priznati da sam tu veliku ljubav i čežnju prvi put shvatila na turneji po Australiji i Novom Zelandu s našim neprežaljenim Vinkom Cocom, glazbenikom Ivicom Badurinom, te našim domaćinima Milivojem Balićem i dragim prijateljem i kolegom Vjeranom Duplančićem. Vjeran živi u Perhu i dobitnik je ovogodišnje nagrade Grada Splita pa koristim prigodu za čestitanje!

U Australiji, na svakom koncertu, ljudi su na spomen Dalmacije plakali. No, ovo je gastro kolumna pa neću o svom glazbenom dijelu života. No, željela sam dati nekakav uvod u recept koji sam osmislila i koji je moja posveta, moja oda najljepšem komadiću planete - Dalmaciji.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U Velikom tjednu kuće u našem kraju mirišu na sirnice, a ovaj kolač kojeg ću vam podrobno opisati donijet će slične mirise iako su za njega potrebne sasvim skromne namirnice. Nećete potrošiti 10 jaja, nego jedva dva. Nema maslaca, a nema ni onolike pripreme koja traje barem osam sati. A opet s druge strane, uživat ćete u svakom zalogaju. Zašto Dalmela?  Zato jer je sastavljena od svih sastojaka ovog našeg podneblja: naranča, marmelada, med…ali, da ne opisujem previše evo recepta:

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 400 g brašna
  • 40 g šećera
  • 1 žumanjak i 1 cijelo jaje
  • 10 g suhog kvasca + 130 ml tople vode + 40 g šećera
  • 60 ml ulja
  • Žlica meda
  • Korica jedne naranče
  • Žlica Kruškovca
  • Prstohvat soli

ZA PUNJENJE:

  • 2 žlice marmelade od drijenjka (šipka)
  • 2 žlice mljevenog badema

ILI

  • 2 žlice marmelade od naranče
  • 2 žlice Arancina ili 2 žlice komadića tamne čokolade

ILI

  • 2 žlice marmelade od marelice
  • 2 žlice grožđica

PRIPREMA:

Tijesto zamijesite tako da s jedne strane pomiješate brašno, ulje, jaja, med, prstohvat soli, koricu naranče i kruškovac, a u drugoj posudi stavite toplu vodu, suhi kvasac i onaj drugi dio šećera (piše u opisu sastojaka). Taj kvasac ostavite samo desetak minuta da se aktivira i onda ga spojite s ostalim sastojcima. Izmiješajte mikserom nastavcima za tijesto i ostavite da se diže. Trebat će otprilike dva sata dok se udupla. Prebacite tijesto na podlogu za valjanje, pobrašnite koliko treba i podijelite tijesto na tri dijela. Razvaljajte u pravokutnik i namažite marmeladom npr. šipak I posuti mljevenim bademima. Ostala punjenja su gore opisana. Zarolajte I smjestite u neki pravokutni kalup za pečenje. Ostavite pola sata da miruje, a nakon toga namažite bjelanjkom koji je ostao od drugog jaja. Bjelanjak istucite vilicom, namažite kistom po kolaču i možete posuti:

  1. krupnijim šećerom (tučene kocke šećera)
  2. Granuliranim šećerom
  3. Posipom od maslaca, šećera i brašna

Pecite 20-ak minuta na 170°C ventilacija ili na 180°C grijači gornji i donji.

 

POSIP ZA DALMELU:

80 g maslaca pomiješati sa 80 grama smeđeg šećera. Dodavati 80 g brašna malo po malo, dobro miješati. Na kraju mijesiti rukama sve dok posip nije sastavljen od manjih i većih grudica. Tako pripremljen posip čuvam u zamrzivaču i kad mi je potreban, pobacam šaku tako smrznutog po nekom kolaču.

Punjenja sam napravila po svom guštu, a vi slobodno dodajte svoja.  U slast!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
57
Haha
2
Nice
8
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Mladi izbjegavaju obiteljska okupljanja za Božić. Iznenadit će vas zašto
3
sat
Mladi izbjegavaju obiteljska okupljanja za Božić. Iznenadit će vas zašto
Najveća pogreška koju radimo na kraju godine stvara nepotrebnu tjeskobu
3
sat
Najveća pogreška koju radimo na kraju godine stvara nepotrebnu tjeskobu
U grožđicama u Hrvatskoj pronađen pesticid, uklanjaju se iz prodaje
3
sat
U grožđicama u Hrvatskoj pronađen pesticid, uklanjaju se iz prodaje
Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
3
sat
Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
4
sat
Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    19. prosinca 2025. 02:06
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    19. prosinca 2025. 02:23
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.