Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Baklava original bosanska by Zehra Hadžić: Na stol ćete staviti najbolju i najsočniju baklavu

[RECEPT] Radi se o ženi koja je izdiktirala u moj mikrofon najbolji recept za pravu bosansku baklavu koje, odmah otkrijmo, nema bez TIRITA
MIRELLA MEIĆ / Foto: Privatni album29. svibnja 2025. 00:04
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Jednom sam već pisala o tome kako zapravo ne volim baklave kakve se kod nas danas mogu kupiti gotovo u svakom većem trgovačkom centru. To su turske koje su meni presuhe i sve imaju nekakav čudan okus. Izgledaju doduše besprijekorno, pogotovo one s pistacijima, ali moje je nepce upamtilo onu sočnu, slatku baklavu koja se mogla kupiti samo u Bosni. U jednoj od kolumni sam vam napisala recept za divit baklavu. To su one malene poput prsta koje se motaju uz pomoć igle za pletenje.

Danas donosim pravo blago - baklava original by Zehra Hadžić. E sad, prvo o Zehri. Mislim da danas gotovo svatko zna što znači ŠKMER - Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, asocijacija koju je osnovao Miro Bogdanović. Miro nije s nama već osam godina, ali njegova ostavština živi i kroz ovu udrugu kuhara koju su uspješno nastavili Alma i Željko Bremec. I naravno, zahvaljujući i kuharima koji su uz njih. Prvi kojeg je Miro onomad uključio iz regije, bio je Hamid Hadžić čuveni šef Bosne i Hercegovine. S Hamidom sam snimila raznih emisija, taj divni “jaran” bio je jedan najvoljenijih Mirovih suradnika, Ali ja ću ovdje o njegovoj supruzi Zehri. Pravoj majstorici kuhanja. Samozatajnoj ženi koja svoje veliko znanje nesebično dijeli. Ženi kojoj uvijek dolazim s raznoraznim pitanjima o bosanskoj kuhinji. Ženi koja je izdiktirala u moj mikrofon najbolji recept za pravu bosansku baklavu koje odmah otkrijmo, nema bez TIRITA. Ako pažljivo slijedite ono što je meni otkrila Zehra, na stol ćete staviti najbolju i najsočniju baklavu! Evo, probajte. Idemo redom.

SASTOJCI:

  • TIRIT - 2 žumanjka
  • 150 g brašna
  • 100 g maslaca
  • PUNJENJE:
  • 500 g tankih kora
  • 600 g oraha - 500 mljevenih i 100 krupno sjeckanih
  • Jedna šaka šećera
  • Korica limuna

AGDA - PRELJEV

  • 1 kg šećera umanjen za onu šaku koja ide u orahe
  • Vode da pokrije dva prsta iznad šećera
  • 1 limun

 

PREMAZ:

  • 100 g maslaca
  • 100 ml ulja biljnog

 

POSTUPAK:

Prvo pripremite tirit. To je smjesa brašna, maslaca i jaja. U posudu prosijte brašno, maslac naribajte i smjesu sjedinite praveći male grudice. Preko toga prolijte žumanjca i dlanovima trljajte smjesu dok ne dobijete veće i manje grudice. Meni je Zehra rekla da mogu štedjeti ruke i napraviti sve mikserom. I uspjelo je. Tirit ostavite u posudi da se malo prosuši dok pripremate ostalo.

U lončiću otopite maslac i izmiješajte s uljem. S tim se premazuju kore. U škrovadu stavite tri do četiri kore, svaku premažite smjesom maslaca i ulja.Stavite petu koru. Izmiješajte orahe, mljevene i sjeckane sa šećerom, dodajte mu dvije šake pripremljenog tirita i naribajte koricu cijelog limuna. S tom smjesom punite baklavu, a tirit koji vam preostane možete zamrznuti do sljedeće upotrebe. Na petu koru stavite fil, rasporedite ga po kori, pokrijte novom korom koju premažete uljem i maslacem, stavite drugu koru i onda fil. I tako sve dok ne potrošite smjesu i kore. Na vrh stavíte tri do četiri kore. Svaku naravno premažite. Izrežite oblike baklave oštrim nožem, polijte ostatak maslaca i ulja, prvo od rubova prema sredini i lagano protresite da masnoća uđe među baklave. Pecite prvo na 200 C dok porumeni, to ne traje dugo, čim porumeni smanjite na 150 i pecite.

sat vremena. Agdu napravite tako da istresete onaj gotovo cijeli kilogram šećera (osim jedne šake) u posudu i dolijete vode da prekrije šećer dva prsta. Kuhajte 10-12 minuta. U osmoj minuti kuhanja ulijte sok od limuna i nastavite kuhati do dvanaeste minute. Agdu stavite da se ohladi. Na vruću baklavu ulijte mlaku agdu, nek uđe u sve djelove baklave. Pokrijte sve pek papirom i stavite nešto čvrsto preko papira, da se gornja kora baklave ne iskrivi. Ja nisam pa mi izgleda kao neka instalacija hahaha. Ali, ukus je nevjerojatan.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
26
Haha
0
Nice
5
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.