Sunčan i topao vikend za nama mnogi su iskoristili za boravak u prirodi i na otvorenom. Interes za nekim izletištima je golem. Dio čitatelja s makarskog područja tako tvrdi da se ne pamti da je Biokovo u jednom vikendu posjetilo toliko ljudi kao ove subote i nedjelje.

O najvišoj hrvatskoj obalnoj planini ne treba trošiti riječi. Park prirode Biokovo i ne da se opisati riječima, te je potrebno posjetiti ga, poštujući prirodu i sve u njemu. Na sljedećih nekoliko fotografija možete vidjeti cvjetnu idilu na lokalitetu Kale na oko 1400 mnv, te području iznad Bukovca gdje je Marko Herman na Ovčjoj poli snimio konje.

BIOKOVO (Foto: Marko Herman)

RADMANOVE MLINICE (Foto: Marina Blažević)

Grad Omiš izrastao je na mjestu u kojem se rijeka Cetina ulijeva u more. Da bi došla do svog krajnjeg odredišta, na svom putu dugačkom više od 100 kilometara, Cetina je morala zaobići mnoge zapreke stvarajući tako specifičan vijugav tok prepun brzaca, slapova i skrivenih plaža. Kanjon rijeke Cetine jedan je od najljepših u Hrvatskoj, a posebno je impresivan dio na samom ušću gdje se rijeka probija do mora u uskom prolazu između dviju planina.

Jedan od najboljih načina da se doživi kanjon Cetine je panoramska vožnja brodom. Dok se probijate uzvodno kroz netaknutu prirodu shvatit ćete koliko je zapravo veličanstvena ova rijeka. I, najbolje od svega, sve to samo nekoliko stotina metara od zagušenih gradskih ulica koje se u kanjonu Cetine čine barem nekoliko milja daleko.

Udaljeni svega šest kilometara od mora i ljetne vreve u Radmanovim mlinicama ćete naći oazu mira, ispunjenu svježinom rijeke i ugodnom hladovinom stoljetnih stabala. Buđenje uz cvrkut ptica i šum rijeke, doručak uz miris domaćeg kruha koji dopire iz kuhinje je tek dio odmora koji će Vam dugo ostati u sjećanju. Obitelj Radman već je u 19. stoljeću prepoznala mjesto na kojem se nalaze današnje Radmanove mlinice kao idealno mjesto za odmor te je preuredila stare mlinice u ladanjski posjed obitelji Radman.

MOSOR – LIŠNICA (Foto: Rade Popadić)

Lišnica je vjerojatno najmanje poznat mosorski vrh i nalazi se na krajnjem istoku planine. Vrh je visok 950 metara i može se reći da je početak kraja prekrasnog mosorskog grebena koji dugo vijuga planinom koja se proteže od sjeverozapada prema jugoistoku. Mosor i njegov greben počinje Klisa a potom se uspinje se i pada preko brojnih vrhova, a upravo nakon Lišnice nepovratno krenuo prema dolje i stapa se s krajolikom iznad kanjona Cetine.Za razliku od stanja prije nekoliko godina, sada postoji nekoliko označenih planinarskih staza do najistočnijeg mosorskog vrha. Osobno sam odabrao stazu koje kreće iz Gata, točnije od crkvice Sv. Roka (390 m) gdje započinje tzv. Pavića put koji su Poljičani izgradili uz financijsku pomoć jednog od najvećih dobrotvora Poljica – Alfonsa Pavića, carskog potpredsjednika Dalmatinskog namjesništva s kraja 19. stoljeća koji je zaslužan za probijanje brojnih putova kroz Poljica poput onog od Strožanca do Blata na Cetini, odnosno Podgrađa, te onog od Omiša do Gata, a dao je i graditi mostove preko Cetine u Omišu, Podgrađu, Srijanima, Blatu na Cetini ali i onaj kod Korešnice (Rakite) koji je nedavno oštećen.

GOSPA OD STOMORICE / TUŠE / GATA (Foto: Nikica Ugrin)

Gospa Snježna je dio planinskog masiva koji se zove Poljička planina, proteže se od Omiša do Splita. Gospa Snježnea nalazi se na vrhu koji se zove Stomorica, na nadmorskoj visini od 406 metara nadmorske visine. Prvi dio pješačenja prolazi kroz prekrasni kanjon između dva vrha Komornjak i Babjača i penje se do sela Naklice.

Drugi dio pješačenja prolazi kroz takozvani križni put, gdje se na samom vrhu Stomorice nalazi crkvica Gospe Snježne (Gospe Snježne), ime je dobio po pričama mještana koji su bili svjedoci snježnog čuda na tom planinskom vrhu u sredini ljeta (5 kolovoza).

SEVID (Foto: Marin Lukas)

Sevid je turističko mjesto u općini Marina. Od Splita je udaljeno 45 km, a od Trogira 12 km.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime