Dalmatinski otok na Forbesovoj listi najromantičnijih destinacija

Riječ je o izboru najromantičnijih destinacija za Valentinovo kojeg je sastavila organizacija European Best Destination Organization (EBD)


Ususret Valentinovu, Danu zaljubljenih, utjecajni američki časopis Forbes objavio je


listu 16 najromantičnijih destinacija u Europi među kojima su se našle čak dvije hrvatske destinacije, Opatija i otočić Galešnjak, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u Ina Rodin.

Opatija je predstavljena kao mondeno obalno odmaralište i dragulj kvarnerskog područja, čija turistička tradicija seže još u 19. stoljeće. Izdvojene su jedinstvene opatijske vile i hoteli okruženi egzotičnim vrtovima, parkovima i morem, ali i poznata proizvodnja čokolade.

S druge strane, za obilazak otočića Galešnjaka predložene su mogućnosti otkrivanja ovog otoka u obliku srca brodom ili zrakoplovom s panoramskim pogledom na Zadar i Kornatski arhipelag.

Riječ je o izboru najromantičnijih destinacija za Valentinovo kojeg je sastavila organizacija European Best Destination Organization (EBD), a uz dvije hrvatske destinacije, na popisu su se našli portugalski otok Porto Santo, Špičnik u Sloveniji, talijanski Burano, Dinard u Bretanji, Oia na grčkom Santoriniju, Mijas u Andaluziji, Polperro u engleskom Cornwallu, jezero Como u Italiji, Algarve u Portugalu, Sveti Stefan u Crnoj Gori, Gdansk i Sopot u Poljskoj, Rossa u Švicarskoj, Rothenburg Ob der Tauber u Njemačkoj te Preveli na Kreti.Istaknimo da je Galešnjak otok je površine 0,132 km2. Dužina obalnog pojasa je 1,55 km. Na otoku su dva vrha, a najviši je visok 36 metara nadmorske visine.

Zanimljivo je da je 13. ožujka 1177. godine rimski papa Aleksandar III. (1159. − 1181.) u pratnji svoga brodovlja plovio je s juga Italije na sjever, Veneciju, i to hrvatskom stranom Jadrana. Tom prilikom je prošao i kroz Pašmanski kanal. Papinske galije zaustavile su se između otočića Ričul i Galešnjak.Na otoku Galešnjaku su rađena kraća istraživanja od strane Sveučilišta u Zadru i potvrđeno je postojanje tri grobna ilirska humka, te mogući ostaci do sada neistražene građevine.

Pažnju svjetske i domaće javnosti privukao je 2008. godine kad ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena.

Galešnjak je malen, nenastanjen otok u Pašmanskom kanalu, a poznat je i kao ‘Otok ljubavi‘ te ‘Otok zaljubljenih‘. Galešnjak je prvi na karti Dalmacije zabilježio Napoleonov kartograf CharlesFrançois BeautempsBeaupré još početkom 19. stoljeća kad je ucrtao njegov gotovo savršeni oblik srca. Taj se atlas danas čuva u Sveučilišnoj knjižnici u Zadru. Ipak, za njegovu slavu zaslužan je već spomenuti Google Earth.

Zbog svog jedinstvenog oblika Galešnjak privlači strane i domaće turiste, pogotovo zaljubljene parove.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime