Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKA MARENDA I BRENDIRANJE GOURMET DESTINACIJA: Sinj i Vrgorac u novom poglavlju gastronomije srednje Dalmacije

Riječ je o nastavku kampanje „Dalmatinska marenda“ Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije
D.D. / Foto: Bero Alebić25. rujna 2024. 12:10
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Pozicionirati tradicionalnu dalmatinsku marendu kao simbol zajedničkog okupljanja i slavljenja lokalnog načina života te je učiniti svjetski prepoznatljivom, a gradovima u Splitsko-dalmatinskoj županiji ojačati poziciju gourmet destinacija na temelju gastronomskih posebnosti u suradnji s lokalnim dionicima, teme su serije besplatnih edukacija pod nazivom "Brendiranje turističkih destinacija kao cjelogodišnjih ili sezonskih gourmet destinacija."

Riječ je o nastavku kampanje „Dalmatinska marenda“ Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koju, uz Almu Harašić Bremec ispred Šefova kuhinja mediteranskih regija (ŠKMER) i Ivana Cvitanića, stručnjaka za gastro brendiranje, provode lokalne turističke zajednice. Nakon Brača, Šolte, Hvara, Trogira i Makarske, edukacijski tim prošlog tjedna stigao je do Sinja i Vrgorca, a bila je to prilika da se učenici, djelatnici i vlasnici ugostiteljskih i turističkih objekata te lokalni proizvođači hrane educiraju kako postati dionici u gourmet brendiranju svojih turističkih destinacija i iznesu svoje ideje.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Uz to, masterchef Željko Neven Bremec, glavni edukator i predsjednik ŠKMER-a, master class na temu kuhanja i načina posluživanja Dalmatinske marende vezano uz posebnosti destinacije, a „gradivo“ se na kraju i degustiralo.

„Tradicionalna gastronomija daje nam podlogu za brendiranje gastro destinacije. Ono što treba unaprijediti i čemu valja težiti jest povećanje proizvodnje osnovnih namirnica, kroz edukacije, stvaranjem povoljne klime za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, objedinjavanje ponuda OPG-ova te umrežavanje svih dionika. Uz to, bitno je težiti nabavci kvalitetnih proizvoda lokalnih proizvođača kako bi ih restorani imali u ponudi. Sve više malih OPG-ovaca povezuje se s lokalnim ugostiteljima koji teže kvaliteti i održivom razvoju, što je vidljivo na jelovnicima naših konoba i restorana, koji redovito u svojoj ponudi imaju tradicionalna jela. U kombinaciji s ostalom turističkom ponudom, stvara se jedinstveno iskustvo i doživljaj destinacije za sve koji u njoj borave“, istaknula je Monika Vrgoč, direktorica TZG Sinj.

Sinj i Cetinska krajina, dodala je Vrgoč, područje su bogate kulturne i povijesne baštine, prekrasne prirode te radišnih i vrijednih ljudi. Bogata povijest uspjela je u Sinju sjediniti duh Mediterana, Orijenta i kontinentalne kuhinje u jednu doista posebnu i cijenjenu gastronomsku cjelinu. Istaknula je kako su edukacije i radionice ovakvog tipa dodatni benefit ugostiteljima i OPG-ovcima, koje kroz inovativniji pristup razvijaju raznovrsniju gastronomsku ponudu i poslovne kontakte, a turistički djelatnici time dobivaju prepoznatljiviji turistički proizvod.
„Edukacije s vrhunskim predavačima i chefovima poput ove su nam iznimno značajne i potrebne. Naime, Sinj ima Srednju strukovnu školu bana Josipa Jelačića, koju pohađaju učenici s područja cijele Cetinske krajine, uz izvrsne mentore i nastavnike, oni ostvaruju izvanredne rezultate na svim natjecanjima na kojim sudjeluju. Upravo su nam oni bili značajni i u ovoj edukaciji i radionici, jer su oni budući turistički djelatnici koji će na inovativan, kreativan način uz razvijanje svijesti o važnosti lokalne gastronomije njegovati našu gastronomsku ponudu i u budućnosti. Stoga, ovakvi projekti donose nam višestruke koristi. Naime, svako od naših autentičnih jela ima svoju priču, poput sinjskih arambaša ili poljičkog soparnika, viške pogače, imotske torte – to su povijesne i životne priče koje kriju cijelu povijest našeg podneblja, sljubljene u izvrsna jela", zaključila je Vrgoč.

Željka Opačak, direktorica TZ Vrgorac, istaknula je i da njezin grad ima ogroman potencijal za razvoj gourmet turizma, posebno jer je jedno od najvećih poljoprivrednih središta Dalmacije, s bogatom tradicijom uzgoja voća, povrća te proizvodnje vrhunskih autohtonih proizvoda poput pršuta i vina.

„Vrgorac već ima značajnu tradiciju organizacije manifestacija poput Dana Dalmatinskog pršuta i vina te Biklijade, a veliku pažnju izazvali su i naši noviji gastro projekti poput Spužarice. Svi ovi projekti su uspješno povezali lokalne proizvođače s turistima i ljubiteljima autohtonih proizvoda te su pokazali kako suradnja i brendiranje mogu podići prepoznatljivost našeg kraja. Nastavak ovakvih inicijativa kroz gourmet radionice dodatno će ojačati kapacitete lokalne zajednice i proširiti ponudu, i zato je važno da se svi dionici uključe jer zajedno stvaramo održiv i autentičan brend koji će dugoročno koristiti lokalnoj zajednici. Stoga i ovakva inicijativa i edukacije u sklopu projekta „Dalmatinska marenda“ ne samo da promoviraju naše tradicionalne proizvode kojima opskrbljujemo cijelu Dalmaciju, već i jačaju identitet Vrgorca na gastronomskoj i turističkoj karti. Želimo zahvaliti Srednjoj školi Tina Ujevića, nastavnicima i učenicima odjela za kuharstvo koji su nas ugostili u svojoj kuhinji. Njihova podrška nam je od iznimne važnosti pri organiziranju svih gastro manifestacija, jer na mladima i svijet i dalmatinska kuhinja ostaje.“, poručila je Opačak.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
BEZ STRUJE Napunite baterije, veliki dijelovi Splita, ali i dijelovi Hvara, Omiša, trogirskog i imotskog područja sljedeća dva dana bez električne energije
2
min
BEZ STRUJE Napunite baterije, veliki dijelovi Splita, ali i dijelovi Hvara, Omiša, trogirskog i imotskog područja sljedeća dva dana bez električne energije
Nadbiskup Mate Uzinić poslao znakovitu poruku moliteljima
13
min
Nadbiskup Mate Uzinić poslao znakovitu poruku moliteljima
Ogromni redovi na Kampusu, ovo morate vidjeti. Evo o čemu se radi
47
min
Ogromni redovi na Kampusu, ovo morate vidjeti. Evo o čemu se radi
Direkt napustio tematsku sjednicu Gradskog vijeća o prostornim zakonima
1
sat
Direkt napustio tematsku sjednicu Gradskog vijeća o prostornim zakonima
HNK Hajduk pokrenuo kampanju "Budi čovik"
1
sat
HNK Hajduk pokrenuo kampanju "Budi čovik"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Jake policijske snage na Kampusu, dojurila i hitna pomoć: "Netko je dobio batina, legitimiraju sve redom"
    Jake policijske snage na Kampusu, dojurila i hitna pomoć: "Netko je dobio batina, legitimiraju sve redom"
    17. prosinca 2025. 01:01
  • Jata ptica danas “zaposjela” istok Splita: Mnogi misle da su vrane, ali radi se o potpuno drugačijoj vrsti
    Jata ptica danas “zaposjela” istok Splita: Mnogi misle da su vrane, ali radi se o potpuno drugačijoj vrsti
    17. prosinca 2025. 11:21
  • Thompson najavio koncert u Splitu, u petak točno u podne kreće prodaja ulaznica
    Thompson najavio koncert u Splitu, u petak točno u podne kreće prodaja ulaznica
    17. prosinca 2025. 16:46
  • Što se dogodilo noćas na kampusu u Splitu? Oglasila se policija
    Što se dogodilo noćas na kampusu u Splitu? Oglasila se policija
    17. prosinca 2025. 08:43
  • Nives Celzijus o odnosu s Brozovićem: 'Svako malo je kod njega u Rijadu, šalje privatni avion po nju'
    Nives Celzijus o odnosu s Brozovićem: 'Svako malo je kod njega u Rijadu, šalje privatni avion po nju'
    16. prosinca 2025. 22:17
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.