Bura i tramontana su glavno meteorološko obilježje posljednja 24 sata u Dalmaciji. Ono što današnju buru čini različitom od uobičajene su dvije stvari. Prvo, bura je ovoga puta jača u Dalmaciji nego podno Velebita, a drugo je to što se večeras najjača bura očekuje na području Dinare i Kamešnice, a tek onda uz obalu.

Sinoptička situacija u srijedu navečer

DHMZ je upravo danas zbog bure izdao crveni, najveći stupanj upozorenja na opasne meteorološke uvjete za cijelu Dalmaciju. Neki prognostički modeli predviđaju ekstremne udare bure noćas na području Dinare i Kamešnice, i preko 200 km/h, preko 150 km/h se očekuje na makarskom području.

Očekivani vjetar 300 metara iznad tla

Što nam se to večeras sprema i zašto se događa ovako zanimljiva prognostička situacija, upitali smo dežurnog sinoptičara DHMZ-a, Izidora Pelajića.

– DHMZ je izdao crveno upozorenje za Dalmaciju prvo zbog tramontane koja će postupno prelaziti u buru. Bura je jaka i olujna, a udari već dosežu orkansku snagu. Kada govorimo o tim brzina, takav vjetar može oštetiti imovinu, nositi predmete, lomiti stabla. Ne kažem da će se to dogoditi, no pri takvim brzinama vjetra, vjerojatnost je povećana. Zato je to popraćeno najvišim najvišim upozorenjem koje alarm servis ima, a to je crveno – kazao nam je sinoptičar.

Pitali smo ga kakve brzine vjetra očekuju Dalmaciju do kraja dana.

– Još jučer službeno su izmjereni udari do 169 km/h, koliko je jučer izmjereno u Makarskoj, a nakon toga bura i tramontana tek su malo oslabili. Iza 16 sati počelo je novo jačanje vjetra te se ponovno dosežu orkanski udari. Smatram da svaka vrijednost vjetra, odnosno udari iznad 100 km/hm, osobito ona iznad 130 km/h, itekako vrijedna pažnje.

Iako je sjeverni Jadran tradicionalno najvjetrovitiji, u ovoj situaciji to će biti Dalmacija. Centar ciklone se nalazi iznad Egejskog mora, iznad zapadne Europe je jaka anticiklone i imamo vrlo izražen gradijent tlaka zraka. Tlak posvuda u Hrvatskoj raste, no na sjevernom Jadranu raste brže nego na jugu, gdje se još uvijek zadržavaju nešto niže vrijednosti. Na zapadu zemlje će se gradijent tlaka zraka prije ublažiti, a zgusnute izbora najdulje će se zadržati na jugu Dalmacije. Vjetrovito će biti cijelu noći, a na krajnjem jugu i do sredine četvrtka. I to je ono što aktualnu situaciju čini dodatno zanimljivom.

Kada govorimo u uzrocima, kao i kod svakog vjetra, radi se o razlici u gradijentu tlaka zraka. Trenutno nad Europom imamo razmjerno bliske centra ciklone i anticiklone. Možda se čini da je čitava Europa između njih, ali za sinoptičke prilike, to je relativno blizu. Jaki gradijenti prelamaju se preko cijelog dinarskog područja. Sa sjevernim strujanjem stiže nam hladna zračna masa, a iza prodora prema nama se spustila i mlazna struja, što garantira povećane brzine vjetra u višoj atmosferi. Međutim, dio te mlazne struje u Dalmaciji se danas i sutra spušta u niže predjele, na oko 2 kilometra. Pojava niske mlazne struje dodatno će pojačati vjetar u srijedu navečer – zaključuje dežurni sinoptičar DHMZ-a.

Mi ćemo situaciju s nevremenom u Dalmaciji pratiti uživo tijekom večeri na portalu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime