CIKLONALNA PLIMA POGODILA DALMACIJU Ispumpavanja u Trogiru, more se prelilo u Omišu, Starom Gradu, Splitu…

Nizak tlak zraka donio je najizraženiju ciklonalnu plimu dosadašnjeg tijeka godine

Sredozemna ciklona donijela je vrlo nestabilno vrijeme tijekom utorka cijeloj Dalmaciji. Bio je to najkišovitiji dan od početka ožujka. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com do 20 sati najviše kiše palo je u Muću, 50 litara po kvadratnom metru. Slijede Kučiće 48, Hrvace 43, Kaštel Gomilica 39, Sinj 36, Zadvarje 35, Zadar 34, Poljica – Marina 31, Kostanje 30 itd.


Dan je obilježilo umjereno do jako jugo, ponegdje i lebić. Jugo je u Splitu (Marjan, DHMZ) imalo udare do 79 km/h, Dubrovniku 68 km/h, Čilipima 65 km/h.

Nizak tlak diljem Europe i sekundarni ciklonalni centar u Jadranu uvjetovali su ciklonalnu plimu diljem Dalmacije. More je tako poplavilo niže dijelove obale. Uobičajeno najveća plima zabilježena je u Starom Gradu u Hvaru, gdje se more izlilo 15-ak centimetara iznad rive.

Problema s plimom bilo je i u Trogiru. Pod morem se prolazno našla čiovska strana grada, a intervenirao je DVD Trogir.

Dežurni dispečer Branko Juranić rekao nam je da je more prolazno prodrlo u staru gradsku jezgru i to dvadesetak centimetara. Nedostajalo je svega nekoliko centimetara da se more prelije u lokalne konobe, a do ispumpavanja je došlo u Fortinu.


Plima je zabilježena diljem obale, more se prelijevalo na splitskom području, Podstrani, Omišu…

Prizore poplavljenog Trogira pogledajte u priloženoj fotogaleriji.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0