Portal Dalmacija Danas pokreće izbor za osobu godine. Redakcija našeg portala odabrala je 12 kandidata s područja Dalmacije iz raznih sfera društvenog života za koje smatra da su kroz svoje aktivnosti na afirmativan način zadužili društvo u kojem živimo.

Nakon predstavljanja svih kandidata, uslijedit će dvodnevno glasovanje od strane naših čitatelja, a te ćemo dobivene rezultate kombinirati s glasovanjem unutar same redakcije i proglasiti pobjednicu ili pobjednika za 2018. godinu.

Prvi kandidat kojeg predstavljamo je Vinko Prizmić. Za ovog 65-godišnjaka teško da netko nije čuo jer vodi HGSS skoro dva desetljeća, a gorski je spašavatelj već 47 godina. HGSS je za vrijeme Prizmićevog preuzimanja djelovao u sastavu Hrvatskog planinarskog saveza i gotovo da nije imao proračun.

Od tada kreće strelovit rast i razvoj HGSS-a u svim segmentima. Brojne nove sposobnosti i niz najprestižnijih svjetskih nagrada samo su dio onoga što ukazuje na to da je HGSS postao nacionalno opće dobro i centar izvrsnosti za mnoge specijalnosti u svijetu.

Prizmić je osobno je sudjelovao, na terenu organizirao ili koordinirao čak 2000 akcija spašavanja. Koliko je u tim akcijama spašeno ljudskih život, teško je izbrojiti. Jedno je sigurno, čelni čovjek HGSS-a uvijek je isticao da je prvi među jednakima. U prosincu prošle godine ocijenio je da je došlo vrijeme da se povuče s čelnog mjesta ove prestižne hrvatske službe.

Nema sumnje, Hrvatska je rijetko kada do sada imala tako sposobnog čovjeka na čelu neke javne službe.

– Mislim da se napravilo puno. Kada sam primljen u službu nisam zatekao proračun, nismo bili pravna osoba nego interna služba u okviru Planinarskog saveza. Tog trenutka, za vrijeme rata, naši su pripadnici stavili svoja znanja na raspolaganje domovini jer su ona bila izuzetno dragocjena. Naravno, jednako važna su ta iskustva i u mirnodopskom razdoblju kad god je zbog vremenskih uvjeta bilo potrebno spasiti život. Stjecajem okolnosti, bili smo prisiljeni širiti opseg posla jer smo bili prepoznati kao sposobni. Da HGSS ne krene u akciju spašavanja, unesrećeni nekada ne bi imao šanse preživjeti – kazao nam je uvodno pročelnik Vinko Prizmić.

Pojasnio nam je što je Split dao HGSS-u.

– Iako sam tada bio dugogodišnji instruktor i član uprave stanice Split, preuzeo sam vodstvo stanice, a morate znati da je Splitsko-dalmatinska županija najzahtjevnija kada su u pitanju intervencije. Tu su najkompleksniji reljef, brojni otoci, ogroman priljev turista pa sam postao dopročelnik službe, a kasnije i pročelnik. Nakon toga smo formirali Službu za helikoptersko spašavanje. U Splitu smo počeli s brojnim aktivnostima; od potraga pasa, searchmenagmenta, helikoptera, spašavanja s divljih voda, zapravo smo sve sposobnosti za koje javnost računa da su oduvijek bile tu – mi implementirali.

U okviru svoje funkcije dao sam doprinos, a nakon preuzimanja službe shvatilo se da je ovo prevažna služba koja ima premalu potporu i da tu treba nešto radikalno zakonski promijeniti. Bilo je jasno da nas treba ustrojiti kao službu. Jer ako smo produžena ruka sustava koja mora funkcionirati u najekstremnijim uvjetima, tamo gdje drugi ne mogu, ta ruka iz sebe mora imati jedan sustav koji će joj olakšavati rad. Tako da smo puno napravili u formiranju nacionalnog sustava zaštite i spašavanja – rekao nam je pročelnik HGSS-a.

Doprinos HGSS-a domovinskoj sigurnosti je nemjerljiv…

– Malo je poznato da smo inicirali uvođenje sustava 112, da smo prvi uveli helikoptere za spašavanje, čak i medicinska prevoženja, pratnje, inicirali smo donošenje Zakona o zaštiti i spašavanju, Zakon o HGSS-u, formiranje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, radili smo na strategiji nacionalne sigurnosti. Doista možemo reći da se u tom razdoblju puno napravilo, s obzirom na to da se radilo o jednoj maloj organizaciji baziranoj na ljudima i njihovom velikom srcu i pozitivnim motivima, ali koja ima izrazite kompetencije i koja je umrežena u svjetsku mrežu. Puno smo napravili za unaprjeđenje sigurnosti na teritoriju RH. Nakon toga, te su sposobnosti počele primjenjivati i druge službe, na neki način smo motivirali druge da daju sve od sebe. U tom smislu, manje mi je značajno koliko smo statistički spasili ljudi, koliko je Služba napravila rezultata preventivnim radom, a vjerujem da je učinak deseterostruko veći – ističe Prizmić.

Kaže da se sustav kroz godine unaprijedio i da je tako spašeno višestruko više ljudskih života.

– Sada je normalno da helikopter ide po pacijente na otok ili bilo gdje. Sada su neke stvari u Hrvatskoj normalno koje smo mi prvi radili.

Međutim, ima pjesma “Uvijek nešto fali”. Moramo još riješiti helikoptersku potporu, tako da se na tome radi. Imamo velika očekivanja od Vlade jer zasad pokrivamo 80 posto teritorija RH. To je onaj nepristupačni dio gdje je svaki drugi pristup i transport spor. Mi smo bez helikoptera potpuno razoružani, tj. ljudi koji trebaju našu pomoć bez helikoptera nemaju šanse. Zašto upiremo na to, nastojat ćemo i nećemo šutjeti – taj problem se mora riješiti – zaključuje Prizmić.

Mi se nadamo da će Vinko dosanjati svoj san – da država dodatno prepozna važnost HGSS-a, a privatno mu želimo mirne nadolazeće dane van funkcije čelnika ove prestižne hrvatske službe.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime