Nezavisna Lista Mladih iz Solina jučer se osvrnula su način kako se održavaju sjednice Gradskog vijeća Grada Solina u vrijeme koronakrize.

POVEZANI SADRŽAJ:

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević danas je opovrgnuo tvrdnje Nezavisne liste mladih Solin, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Drage Solinjanke i Solinjani,

kao što ste imali priliku vidjeti u medijima kolege vijećnici Nezavisne liste mladih osporavaju legalnost sjednice Gradskog vijeća grada Solina održane 31.3.2020. Navode kako su “donesene odluke i zaključke saznali iz lokalnih medija..”

Inače nemam potrebu preko društvenih mreža i medija komentirati kritike oporbe, ali ovaj put moram kako bi javnost bila upoznata s istinom. Naime, spomenutog datuma zaista je održana sjednica i to u jeku širenja virusa i broja oboljelih. Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 19.03.2020. kojom se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba, Ministarstvo uprave je dalo naputak jedinicama lokalne i regionalne samouprave o načinu održavanja sjednica predstavničkih tijela gdje je istaknuto da se, sukladno članku 37. stavak 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, sjednice predstavničkog tijela mogu sazvati i elektroničkim putem. Stoga je predsjednik Gradskog vijeća sazvao 23. ožujka 2020. godine međustranački sastanak predstavnika klubova vijećnika zastupljenih u Gradskom vijeću i dogovoreno je da će se sjednica sazvati elektroničkim putem i određen je krajnji rok za izjašnjavanje, a materijali će se prethodno dostaviti na kućne adrese. Pitanja se dostavljaju Gradonačelniku putem elektroničke pošte do roka kako je navedeno u pisanom pozivu.

Kako bi građani dobili kompletan uvid, bitno je istaknuti da je sjednica bila neodgodiva zbog nekih točaka koje su morale biti izglasane do 31.3. (primjerice, usvajanje Izvješća o radu gradonačelnika za srpanj- prosinac 2019.), a dnevnom redu još su dodane dvije točke čiji je smisao ublažavanje negativnih efekata epidemije na gospodarske aktivnosti. Već ranije sam (18.3.2020.) donio odluku o odgađanju plaćanja komunalne naknade svim obveznicima za tri mjeseca, kao i oslobađanju roditelja participacije u cijeni usluge smještaja djece u DV Cvrčak. Želio sam odmah pomoći našim sugrađanima i gospodarskim subjektima pa su upravo s tom nakanom na spomenutoj sjednici dodane točke o oslobađanju obveze plaćanja najma za poslovne subjekte i javne površine u vlasništvu Grada Solina za mjesec travanj i svibanj.

Moram biti u potpunosti iskren, a pomalo i patetičan, zaista sam očekivao kako će paraliza života u cijelom svijetu u svima nama probuditi empatiju, konstruktivnost i zajedništvo. Stoga sam ostao iznenađen vidjevši kako dio oporbe odbija sudjelovati u radu gradskog vijeća, a pogotovo jer su izglasane odluke pomoći mikro i malim poduzetnicima (oslobađanje plaćanja najma prostora i javnih površina).

Nezavisna lista mladih je uputila zahtjev za očitovanjem o legalnosti sjednice Ministarstvu uprave, a u odgovoru od 30. travnja 2020. Ministarstvo uprave nedvojbeno Zaključuje kako je sazivanje i održavanje sjednice bilo legalno, usklađeno sa zakonima, Statutom grada Solina i Poslovnikom Gradskog vijeća grada Solina.

Ipak, priznajem kako se u jednom dijelu slažem s oporbenim vijećnicima. Ni ja nisam zadovoljan korištenjem novih tehnologija u radu gradske uprave i gradskog vijeća. Upravo je socijalna distanca pokazala kako je neophodno što prije digitalizirati procese na svim nivoima javne uprave. Moram istaknuti kako je završena javna nabava i odabran ponuditelj za implementaciju sustava e- pisarnice kojim ćemo ubrzati proces kruženja dokumentacije u gradskoj upravi. To je prva faza, a u drugoj ćemo nadograditi taj sustav i omogućiti građanima digitalne usluge koristeći mobitel, tablet ili računalo (primjerice, zahtjev za novčanom naknadom za novorođeno dijete ili predavanje zahtjeva za stipendiju…).

Izrađena je nova internet stranica Grada, prilagođena današnjem vremenu i potrebama naših stanovnika. Uskoro će biti dostupna, u tijeku je prebacivanje sadržaja s postojeće stranice.

Kao gradonačelnik obećavam implementaciju novih tehnologija u radu gradske uprave, a sve u cilju ubrzavanja procesa, olakšavanja života građanima i povećanja transparentnosti. Uskoro ćemo objaviti program mjera potpore poduzetnicima uslijed pandemije COVID- 19 u iznosu od milijun kuna. Siguran sam kako ćemo ovu tešku godinu zajedno prebroditi, a najvažnije i dalje ostaje čuvanje zdravlja i života ljudi” – stoji u današnjoj gradonačelnikovoj objavi.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime