Jedan od najučinkovitijih načina za jačanje imuniteta je unos minerala i vitamina, osobito u sezoni prehlada i gripe. Zato je važno unositi dovoljno cinka.
Cink je mineral koji je koristan tijekom cijele godine, a posebno u hladnijim mjesecima kada je tijelo podložnije virusima i infekcijama. Nutricionistica Amy Goodson objašnjava za People koliko je cink važan za zdravlje i u kojim se namirnicama može pronaći, prenosi Klix.
Prema njezinim riječima, cink je esencijalni mineral s ključnom ulogom u mnogim funkcijama tijela, poput zacjeljivanja rana, sinteze DNK i diobe stanica.
Ovaj je mineral osobito značajan za imunološki sustav jer aktivira T-limfocite, poznate kao T-stanice, koje imaju ključnu ulogu u obrani organizma od patogena.
Nutricionistica Jerlyn Jones opisuje cink kao „čuvara imuniteta“ i dodaje da djeluje kao antioksidans.
Preporučeni dnevni unos cinka iznosi osam miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce. Trudnicama je potrebno 11 miligrama dnevno, dok bi dojilje trebale unositi 12 miligrama. Najbolji način unosa cinka jest putem hrane.
Namirnice bogate cinkom uključuju goveđe meso, kamenice, ribu, plodove mora, jaja i mliječne proizvode. Vegetarijanci i vegani mogu zadovoljiti dnevne potrebe za cinkom konzumiranjem graška, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, žitarica, leće i zobi.




