ČUDO PRIRODE Zlatni rat dobio svoje jezerce u obliku ribe, a u njemu se nalaze – ribe!

Donosimo VIDEO

Naš prirodni biser, Zlatni rat na Braču, u hladnijem dijelu godine često promijeni svoj izgled. Ovisno o tome koji vjetrovi pušu, koliko su snažni i koliko su snažne morske struje, vrh poluotoka se “nagne” prema istoku ili zapadu. Kada puše višednevno snažno jugo, Zlatni rat se usmjeri k zapadu, a kod snažne tramontane prema istoku.


U iznimnim situacijama vrh poluotoka se toliko zakrivi da se u sredini stvori jezerce.

Jugo promijenilo izgled Zlatnog rata

Treći dan zaredom preko Jadrana se premještaju ciklonalni centri, a srijeda je bila praćena snažnim jugom, ponegdje i oštrim. Zlatni rat je zbog svega ponovno promijenio svoj izgled, a ovoga puta se stvorilo jezerce. Zanimljivo, ono je imalo oblik ribe. Iako nije posebno veliko, iz novonastalog jezerca stiže nam dodatna zanimljivost.

Naime, kako se može vidjeti na snimci koju nam je poslao vrijedni splitsko-brački fotograf Darko Čaleta, u jezercu su se nekako našle – ribe!

Ribe u jezercu

“Izgledaju kao mali cipli iako nisam siguran. Jesu li ih valovi “prebacili” iz mora u jezerce, ili je ono kanalom povezano s morem, nije mi poznato, no ovo je barem meni prvi poznati slučaj da su se u privremenom jezercu našle ribe”, kazao nam je Čaleta.

Pogledajte…
Moja reakcija na članak je...
Vau
68
Haha
5
Hagić
21
Hmmm
4
Plač
4
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime