Slatine na Čiovu su od davnina imale lijepe jaslice za Božić, ali ni približno dobre kao što su danas. Meštar od jaslica je mladi i kreativni mještanin Ante Balić koji s puno umijeća i strpljenja i ove godine završava svoje nove Jaslice. Priča nam Ante kako je svoje prve jaslice radio s mamom u kući, a u crkvi je počeo s jednom mještankom promatrajući sa strane njen rad uz veliku dozu oduševljenja. Ante se sjeća tih starih drvenih jaslica s velikom drvenom štalicom koje su se uvijek morale prepravljati jer su bile stara i derutne kao i figure koje su bile bez ruku, ušiju, nogu, vjerojatno starije od 100 godina.
Želite li predstaviti posebno lijepe jaslice iz svog kraja? Pošaljite nam fotografije i opis na info@dalmacijadanas.hr
– Još uvijek ih imamo, obnovio sam ih i obojao uz pomoć jednog mještanina. Polomljene figure su također obnovljene – govori nam mladi meštar.

Izrađuju se više od dva mjeseca

Vratimo se u novije vrijeme. Ante preko dvadeset godina uređuje jaslice u slatinskoj crkvi, a ove se godine može reći da je nadmašio samog sebe.

Izgradnja je, kao i svake godine, počela početkom listopada kako bi one do sredine Adventa zasjale u punom sjaju. Dimenzije su približno 5×3 metra, a na njima su uprizoreni motivi iz Isusova života. Osim gotovih figura, mahovine, papira, grančica, Ante za izradu jaslica koristi i stiropor, gips te sve ostalo što može pomoći u realizaciji njegove ideje.

Paula i Ivana pomažu Anti u izgradnji ovog umjetničkog djela. Isto tako, mnogi mještani svojim poticanjem doprinose stvaranju još jedne uspješne slatinske priče.

Brojni zanimljivi elementi

Pogledom na ove jaslice već se primjećuju brojni zanimljivi elementi, od cijelog niza figura koje predstavljaju ljude u povijesnim i svakodnevnim životnim aktivnostima. U jaslicama se mogu vidjeti različite životinje, voće i povrće na tržnici, proizvodnja maslinovog ulja, pekara i krušnu peć, kovač u kovačnici, lončar koji izrađuje lončariju fontane, bunari, vinar u proizvodnji vina, tangariju konca, klesara i druge detalje te zanimljivu arhitekturu.

Moramo napomenuti kako se kreativnost ovog Slatinjanina dokazuje iz godine u godinu, jer je njegovo djelo svaki put drugačije i uvijek originalno. Prepuna crkva ljudi koji i nakon mise ostaju promatrati i razgledavati jaslice svog mještanina svjedoči o njihovoj kvaliteti te o ljubavi ugrađenoj u njih.

Ante naglašava da velika zasluga leži i kod mjesnog župnika, njegovog imenjaka, don Ante, koji mu je omogućio da svoj umjetnički talent razvije i iskaže u ovom blagdanskom i kršćanskom ambijentu.

Na kraju pozivamo i Vas da posjetite Slatine i župnu crkvu jer se ovaj trud Ante Balića svakako isplati vidjeti.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime