Jutrošnje obilježavanje obljetnice Bljeska u Okučanima zasjenio je incident.

Predsjednik Zoran Milanović napustio je svečanost nakon što je jedan muškarac istaknuo majicu s natpisom “Za dom spremni”.

Osim njega, u identičnoj je majici bio još jedan muškarac. Jedan od dvojice muškaraca u majicama s ustaškim natpisom je, kako se kasnije ispostavilo, predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras.

Neki mediji su prvotno objavili da je on uhićen, no Index doznaje kako nikakvog uhićenja ni privođenja nije bilo.

-Padala je jaka kiša i onda su se ljudi bunili zašto privođenje pa je samo obavljen razgovor od dvije-tri minute- rekli su u telefonskom razgovoru iz brodsko-posavske policije. Na ponovljeno pitanje da privođenja nije bilo zbog kiše, odgovorili su potvrdno.

Naknadno su, međutim, iz Policijske uprave brodsko-posavske medijima objašnjavali da su zapravo dva muškarca u majicama s natpisom “Za dom spremni” pozvana na kratki razgovor u prostoriju policije da ne pokisnu na ulici.

Neke su stvari u priči policije bile čudne

S obzirom na moguće kontradiktornosti te činjenicu da bi prva varijanta značili da je kiša bila faktor u odluci o privođenju, a u drugoj varijanti da su muškarci s majicama na kojima je natpis “Za dom spremni” bili u policiji samo da na ulici ne pokisnu, zamoljena je glasnogovornica PU brodsko-posavske dodatno pojašnjenje.

– Razgovor je obavljen u prostorijama policije, kako ne bi bili na kiši. Nakon što je to sve završilo kako se ne bi remetio protokol, policajci su njima prišli radi uzimanja podataka i da porazgovaraju. Naravno, nisu htjeli tamo pred svitom. Kiša je tada baš lila, nije stvarno imalo smisla da razgovaraju vani. Policajci su im rekli da bi zbog kiše radije obavili razgovor u postoji i oni su pošli s njima, ali na dobrovoljnoj bazi. Dečki su otišli u postaju, tad je kiša splasnula, ali je još paduckala pa je ipak u postaji obavljen razgovor- rekla je glasnogovornica brodsko-posavske policije.

“Ma to nije trajalo ni pet minuta”

Kaže da je razgovor trajao vrlo kratko.

– Ma ni pet minuta. Nije bilo ni pet minuta. Policijski službenici su im uzeli osobne podatke i obavili razgovor, u okviru svog redovnog postupanja. Nikakvog privođenja, dovođenja, ničega nije bilo- rekla je glasnogovornica PU brodsko-posavske.

Kako su još neslužbeno doznali, policija je zaključila kako nije bilo nikakvog remećenja javnog reda i mira te da je na majicama bio simbol HOS-a, u kojem je i natpis “Za dom spremni”. No zaključili su da je to registrirana udruga i da nema razloga za nikakvo postupanje.

Policija incident ne spominje ni jednom riječju

To se poklapa s priopćenjem koje su iz policije poslali o obilježavanju obljetnice operacije Bljesak u kojem ni jednom riječju ne spominju taj incident. Navode tek da je obljetnica “obilježena skromnije nego prethodnih godina i bez nazočnosti brojnih građana, a u skladu s preporukama i mjerama koje su na snazi”.

Više pročitajte ovdje.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime