Šarmantno mjesto koje odiše domaćom atmosferom dok iz kuhinje dopire miris svježih kolača i kroasana, mjesto je na kojem se svatko od vas zaslužuje odmoriti od užurbane svakodnevice i zasladiti, kako finim kolačima tako i vrućom čokoladom vlastite proizvodnje ili šalicom specifične 100%-tne arabica kave.

‘Cookie lab’, slastičarnica koja se smjestila na splitskim Bačvicama, u svojoj ponudi osim slastica koje su pripremljene od prirodnih sastojaka nudi i napitke bez umjetnih aditiva.

Na ideju o otvorenju novog slatkog mjesta u Splitu došli su supružnici Maja Urlić Grubišić i Ivan Grubišić.

– Prva ideja je bila otvoriti samo proizvodnju za ponudu splitskim ugostiteljima, ali smo zaključili da Split zaslužuje puno više artisan slastica i peciva nego ih trenutno ima u ponudi pa smo zaključili kako bi bilo dobro ponuditi ne samo to, već i kavu i sladoled u čijoj su proizvodnji korišteni prirodni ili organski sastojci – rekao je vlasnik Ivan.

Maja, koja je zadužena za kreativni dio, objašnjava nam kako je priprema takvih slastica zahtjevnija pa je stoga i ponuda oskudna.

– Još naše generacije, srednjih godina, se sjećaju kako je okus slastica u našem djetinjstvu bio drugačiji, izvorniji i uvjerljiviji nego li je to danas, u većini slučajeva. Tako je bilo ne samo kod nas nego i u svijetu, no ono što je ostalo u svijetu (pogotovo zapadnoj Europi) je da postoje, ne samo slastičari nego i kuhari, koji su toga svjesni i dalje inzistiraju na sastojcima. Iako je kod nas to većinom zapostavljeno, postoje sjajni izuzeci kojima smo se i mi odlučili pridružiti i ponuditi uistinu artisanal proizvode, od slastica, kroasana do sladoleda.
I tako je u ljeto 2019. godine sve krenulo.

Dobra lokacija, ali još bolja ponuda i zadovoljni gosti koji se vrlo rado vraćaju najbolji su pokazatelj da je ovo bila dobra odluka.

– Ono što nas uistinu raduje jest osjećaj kada nam dođu strani gosti koji su se našli u ovom kvartu i slučajno kod nas popiju svoju prvu kavu po dolasku u Split ili pojedu kolač, da se ti isti gosti vrate i sutradan, i prekosutra, svaki dan svog boravka. To nas zapravo čini jako sretnima jer netko tko nema predrasude prema mjestima u Splitu: gdje je najbolji kolač, kroasan, kava ili sladoled, prepoznaje kvalitetu onoga što radimo. Radost nam uvećavaju i naši, domaći gosti, koji su nas na neki način otkrili i koji nam se rado vraćaju, a s kojima smo postali bliski samo radi Cookieja. To nam je potvrda koliko je ovo bila dobra odluka, ne isključivo poslovno, već i emotivno i subjektivno – dodaje Ivan.

‘Cookie lab’, kao što smo već istaknuli, prvenstveno ima fokus na atraktivnim slasticama od prirodnih sastojaka, što je ujedno i jako veliki izazov. Simpatičnih imena Aretha, Pablo, Janis, Lennon… ovi kolačići osim okusom oduševljavaju i izgledom.

Kava koju možete popiti u ovoj šarmantnoj slastičarnici je single-origin; Honduras, organska 100%-tna arabica koja je spravljena u suradnji s Cogitom, u svijetu afirmiranom hrvatskom pržionicom specialty kave, koja se prži u malim količinama i za specifičan broj kupaca. Čajevi su također pomno birani u suradnji s iskusnim kolegama iz Harisse, a poslužuju se pripremljeni u zgodnom čajniku iz kojeg smo popili i skoro dvije šalice čaja iz jedne doze. Tako ćete pored klasika poput šipka, mente, crnog (Earl Grey Premium), naći i slasne voćne čajeve u kojima dobijete upravo ono što u njima naručite: jabuku, višnju, šumsko voće, limunsku travu, različak, hibiskus…

Izdvojimo i sladolede koje u ‘Cookie lab-u’ sami proizvode. Ako tražite sladoled fluorescentne boje ili koji se zove po vašem omiljenom liku iz crtića, na krivom ste mjestu. Ovdje ćete pronaći vaniliju, čokoladu, pistachio i jedan sezonski okus (trenutno je u ponudi badem s koricom od naranče, a ljeti je to najčešće jedan voćni okus poput manga ili šumskog voća). Dakle četiri čista i jasna okusa u kojima osjećate upravo to što ste uzeli i koji ostavljaju slastan, ugodan i kremast osjećaj na našim nepcima.

Jedna od posebnosti ‘Cookie laba’ su i ručno rađeni kroasani, od kojih se, koliko smo mogli primijetiti ističe onaj s bademom, koji se najčešće prodaju već do 10-11 sati, a često i ranije. To je dovoljan dokaz koliko su zapravo dobri, zar ne?

U ‘Cookie labu’ možete naručiti i torte i slastice za različite prigode te se bezbrižno prepustiti mašti i kreativnosti majstorske slastičarke, i vlasnice, Maje.

Ako još niste posjetili ovu malenu slastičarnicu na adresi Put Firula 1, radno vrijeme je svakog dana (osim nedjelje) od 8 do 21 sat, a on-line možete zaviriti u ovo slatko carstvo putem Instagrama ili Facebooka.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime