Cjepivo za EU u najkraćem mogućem roku. Pokrenuta peticija da svima bude besplatno

„Multinacionalne farmaceutske kompanije ne smiju ostvariti profite na ovoj pandemiji”, istaknuli su potpisnici inicijative


Cjepivo protiv covida-19 kao javno dobro, besplatno i dostupno svima cilj je europske građanske inicijative pokrenute u ponedjeljak, čiji se organizatori nadaju da će prikupiti više od milijun potpisa kako bi Europska komisija otvorila raspravu o tom prijedlogu.


Peticija, čije je potpisivanje pokrenulo desetak europskih građana, dobila je u Francuskoj potporu koalicije nekoliko desetaka udruga, nevladinih organizacija, sindikata i stranaka.

„To cjepivo zajedničko je dobro čovječanstva. Velikim dijelom financira se javnim novcem… Mora dakle biti dostupno građanima”, poručila je koalicija u priopćenju, ističući da žele „zajamčiti pristup svima dijagnostici i liječenju”.

„Multinacionalne farmaceutske kompanije ne smiju ostvariti profite na ovoj pandemiji”, istaknuli su potpisnici inicijative, podsjećajući da su 1990-ih laboratoriji nametnuli pretjerane cijene za liječenje od HIV-a.

Peticija poziva Komisiju da iznese zakonski prijedlog kako bi se „osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne ograničavaju dostupnost” budućim cjepivima i metodama liječenja, i da europsko zakonodavstvo „ne ograničava učinkovitost obveznih licencija” koje bi mogle izdati države članice.

Pozivaju i da se uvedu „zakonske obveze da farmaceutski laboratoriji koji koriste sredstva EU-a dijele svoje spoznaje, intelektualno vlasništvo i povezane podatke”; ali i da budu transparentni kad je riječ o „javnim doprinosima istraživanjima, troškovima proizvodnje i odredbama o dostupnosti”.

Da bi se o peticiji otvorila rasprava u Bruxellesu, potrebno je prikupiti milijun potpisa do 30. studenoga 2021., u najmanje sedam država članica.

Cjepivo za EU u najkraćem mogućem roku

Europska Komisija odobrit će upotrebu cjepiva protiv koronavirusa u najkraćem mogućem roku nakon što ono dobije zeleno svjetlo Europske medicinske agencije, rečeno je danas u Komisiji.

Dio je to redovite procedure za izlazak bio kojeg farmaceutskog proizvoda na europsko tržište. U Europskoj medicinskoj agenciji rečeno je da bi ispitivanje Pfizerovog cjepiva moglo biti gotovo do kraja prosinca, a cjepiva Moderne u prvoj polovici siječnja 2021. Točan datum ovisit će o Europskoj medicinskoj agenciji, rekao je glasnogovornik Komisije.

Komisija će preporuku Europske medicinske agencije potvrditi odmah nakon konzultacija sa svih 27 država članica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime