Jedan od zanimljivijih događaja koji se odvija ovaj tjedan je četvrto izdanje Magic Time Vinyl Festivala, koji se održava od 26 do 28. srpnja, na predjelu Perinuša pored Imotskog.

Festival se već nakon tri godine etablirao kao poseban i originalan. Originalnost se oslikava u tome što se na festivalu vrte isključivo gramofonske ploče, i to većinom onih starijih izdanja. Ne održavaju se koncerti niti se pušta glazba u digitalnom obliku. Festival se održava u prirodi, uz rijeku Vrljiku. Tri puna dana se tako miješaju krckaji starih ploča i zvuk žubora rijeke. Pravo mjesto za spas od ljetne žege, okruženje kao stvoreno za izležavanje u hladovini vrba i uživanje u glazbi.

Ležernost, ugodna atmosfera te besplatni ulaz i kamping daje dodatnu draž ovom festivalu.Uvjerio se u to i imotski gradonačelnik, Ivan Budalić, kojeg smo na festivalu zatekli u subotu.

– Podržavam ovaj projekt, jer kao što vidite i sami, ovo je fantastično. Sviđa mi se zbog samog ambijenta, koji je zahvaljujući grupi lokalnih momaka, entuzijasta, ljubitelja starih ploča, dobio neki svoj smisao. Nekoć je bio zapušten, a jako je lijepo ovdje i šteta je da se tu ne održavaju i druge manifestacije. Preporučio bih svima da nas posjete, jer ne samo da mogu uživati u bogatom cjelodnevnom programu, već se mogu okupati u našoj prelijepoj Vrljici – kazao je gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Bogat trodnevni program

Ploče se puštaju s dvije bine istovremeno – Glavna bina nazvana je LONGPLAY i tu se očekuje udarni program, pretežito glazba za ples i sjećanje na stare hitove. Mala bina nazvana je SINGL – tu će se omogućiti DJ-ima da vrte isključivo po svome ukusu, što znači dublje zaranjanje u svijet vinyla za izbirljivije posjetitelje.

U sklopu festivala sva tri dana se održava i sajam ploča. Do sada se prijavilo šest prodavača ploča koji će imati svoj štand te dvije izdavačke kuće – Zdenko Franjić i njegov kultni „Slušaj najglasnije” i PDV Records iz Zagreba. U ponudi će biti ploča od 10 kn pa do onih vrijednih i raritetnih za zagrižene kolekcionare kao i novih izdanja.

Što se tiče glazbenog programa sve tri večeri se žanrovski razlikuju. U petak glavna zvijezda je bio Davor Gobac iz Psihomodo Popa koji je puštao ploče koje su utjecale na njegov glazbeni izričaj. Večer je nazvana „Natrag u garažu”. U subotu glavna zvijezda je Davorin Bogović, jedan od osnivača i prvi pjevač Prljavog Kazališta. Podrazumijeva se da ta večer nosi ime „Mi plešemo”. Treća večer, nedjelja, posvećena je najslavnijem glazbenom festivalu – Woodstocku koji ove godine slavi 50 godina (održao se od 15. do 18. kolovoza 1969. god.), pa će cijela večer biti ispunjena isključivo glazbom iz tog vremena.

U sva tri dana nastupit će više od 20 DJ-a i ljubitelja ploča. DJ Woo-D iz Ljubljane, DJ MacGregor i Groove Playaz iz Zagreba, DJ Brka iz Osijeka, Zoran Spajić iz Makarske tek su neka imena koja će razveseliti i rasplesati posjetitelje. Ploče će se puštati već tijekom dana, pa sve do duboko u noć (festival traje do 3 sata ujutro) tako da nas očekuje pravi glazbeni maraton svih mogućih stilova.

Za posjetitelje iz Makarske organizirana je autobusna linija iz Makarske do festivala i natrag. Autobus kreće u 21 sat s autobusnog stajališta Gradski športski centar (kod parka). Povratak je u 3 sata ujutro kada završi festivalska večer.