ČIN SOLIDARNOSTI Francuski ministar u Petrinji: “Stiže vam šest kontejnera ubrzo”

"To je naš doprinos za pomoć narodu u Petrinji" - rekao je


Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian došao je u posjet Petrinji. Zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i županom sisačko-moslavačkim Ivom Žinićem obratio se javnosti ispred petrinjske vojarne, prenosi 24 sata.


– Čak 15 jedinica lokalne samouprave od 19 je doživjelo razaranja od potresa. Najviše su stradali grad Petrinja, Sisak i Glina, ali i mala ruralna područja. Direktno je potresom zahvaćeno 116.000 stanovnika. Ukupne štete su preko 35 tisuća stambenih objekata, 850 trgovačkih društava i poduzeća, 700 malih obrta – rekao je Žinić.

Dodao je kako su velike štete na infrastrukturi te da je devet škola potpuno uništeno, kao i 10 sakralnih objekata.

– Velika su ovo razaranja i moram zahvaliti svima, cijeloj Europi i svijetu koji su s nama od prvog dana. Od onog trenutka je Vlada i svi ministri su bili tu u licu mjesta. Od tog trenutka sve snage i službe djeluju u rješavanju i otklanjanju posljedica potresa – poručio je Žinić.

Dodao je kako je i veliki broj zgrada za javne funkcije uništen ili neupotrebljiv.

– Vjerujem da ćete dobiti kvalitetnu sliku onoga što se dogodilo i još jednom se zahvaljujem Francuskoj, ali i vama što ste nas došli obići i dati potporu – poručio je Žinić.Gordan Grlić Radman zahvalio je francuskom ministru na činu solidarnosti.

– Zahvaljujemo na potpori, financijskoj i psihološkoj, izrazom solidarnosti za Banovinu. U ime Vlade i građana i stanovnika ovog područja zahvaljujem Francuskoj koja se odmah odazvala i putem mehanizma Unije uputila i dopremila 240 šatora s opremom namijenjenih za smještaj stanovnika na potresom pogođenim područjima. Najavljen je dolazak i šest stambenih kontejnera, od kojih su dva već na putu – rekao je ministar Grlić Radman.

Le Drian je poručio da Francuska i Hrvatska imaju povijesni i značajan odnos i akcijski plan na temelju kojeg surađuju.

– Bilo je nezamislivo da se nađemo na sastanku bez da posjetim Petrinju. Došao sam iskazati solidarnost Francuske s Hrvatskom, a prvenstveno sa stanovništvom Petrinje i regije, stanovništvom koje je pogođeno potresom i koje se nosi s razornim posljedicama. Isto tako, naša poruka solidarnosti upućena je i spasiteljima koji rade izvrstan posao. Došao sam da ponovno iskažem podršku, jer solidarnost je to – iskazati podršku. Sjećam se da ste vi nama iskazali podršku kad je gorjela crkva Notre Dame u Parizu. Sada se vi u Petrinji nalazite u teškom trenutku i zato smo mi ovdje – rekao je.

Poručio je kako je Francuska odmah reagirala i poslala šatore te da su nakon toga poslali šest kontejnera koji stižu, no da vrijeme im ne ide u prilog.

– To je naš doprinos za pomoć narodu u Petrinji – rekao je, prenosi 24 sata.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime