U sklopu stalne turističke promocije Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama gradova i općina: Split, Klis, Trogir, Sinj i Omiš, poljski radio novinar Ernest Zozuń snimio je nekoliko zanimljivih radijskih emisija kojima će poljskim turistima približiti kulturnu i gastronomsku punudu Splitsko – dalmatinske županije.

Ernest Zozuń, ugledni je radijski novinar poljskog Radia 3 i jedan od njegovih međunarodnih dopisnika, koji je svojevremeno kao ratni dopisnik, između ostalog, izvješćivao i s prostora Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Čečenije, Afganistana i Iraka.
Također, autor je mnogih edukativnih predstava i programa za djecu, nagrađivanih poljskih i svjetskih reportaža, izdavač programskih blokova na poljskom radiju, “Dobrodošli u Trójku” i “Radioaktivne reportere”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Tako je 2003. bio nominiran za nagradu Transparency International, a kako je od 2003. do 2005. bio dopisnik Poljskog radija iz Iraka (IAR), gdje je osim dnevnih informacija i intervjua, dostavljao kolumne i svakodnevna izvješća o poljskom vojnom kontingentu u Iraku, 2004. godine dobio je srebrnu medalju za “zasluge za nacionalnu obranu”, a 2012. zlatnu medalju za “zasluge za nacionalnu obranu”.

Godine 2006./2007. bio je dopisnik poljskog radija u Moskvi (IAR). Od 2008. jedan je od koautora dnevnika “Welcome to the Troika” i autor međunarodnih emisija u III. PR programu “3 strane svijeta”.

Osvojio je Grand Prix na međunarodnom radio natjecanju Prix Bohemia 1995. (za reportažu o ratu u Čečeniji) te glavnu nagradu u kategoriji radio na Media Festivalu u ódźu 1996. godine. Osim toga, 2002. dobio je Grand Press Award (Radio reportaža). Bio je nominiran za nagradu “Melchiory 2004.” u kategoriji Reportaža godine, između ostalih i za nagradu Grand Press – 2005. (za reportažu “Zastupnici na njihovom putu”).

Godine 2012. dobio je prestižni “Zlatni mikrofon” za svoju strast i hrabrost te za stvaranje reportažne forme u kojoj novinarsku predanost uspijeva umjetnički uobličiti.
Dobitnik je nagrade HTZ-a Zlatna penkala u 2018. za emisiju posvećenu Varaždinu, koja je nastala temeljem studijskog putovanja u Hrvatsku. Namjera je bila pokazati lepezu raznolikosti Hrvatske izvan glavne sezone.

Ernest Zozuń , u Sinj je došao u pratnji Dina Ivančića, turističkog vodiča i Monike Vrgoč, direktorice Turističke zajednice grada Sinja, koji su ga upoznali s geografskim, povijesnim i kulturnim odrednicama grada, svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, viteškom igrom Alkom i značajem grada Sinja na lokalnoj i nacionalnoj razini. Potom su krenuli u obilazak Muzeja Sinjske alke u pratnji voditelja Borisa Filipovića Grčića. On im je zanimljivom interpretacijom približio značaj muzeja i njegove eksponate.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime