Cijene nekretnina nezaustavljivo rastu: Dubrovnik najskuplji, Split na trećem mjestu po cijeni kvadrata

Cijene nekretnina u Hrvatskoj na godišnjoj razini rasle su za više od tri posto

Cijene nekretnina u Hrvatskoj na godišnjoj razini rasle su za više od tri posto što je, gledajući period od posljednjih nekoliko mjeseci, najveći rast, pokazuje istraživanje Njuškala.


Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku i dalje je najviša u RH te iznosi 3.512 eura. Dubrovnik je najskuplji i kada gledamo prosječne tražene cijene kvadrata kuća s okućnicom. U tom slučaju kvadrat iznosi astronomski visokih 4.574 eura. Primjerice, u Zagrebu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.841 euro, dok su cijene kvadrata kuća 31 posto niže i iznose 1.265 eura. Prema ovome, zaključuje se da se za jedan kvadrat stana u Dubrovniku može kupiti gotovo dva u Zagrebu, dok se za jedan kvadrat kuće u Dubrovniku, u Zagrebu može kupiti čak 3,6 kvadrata kuće, piše ŠibenikIN.

U Splitu cijena kvadrata stana iznosi 2.633 eura, dok je cijena kuća na tržištu 2.906 eura po kvadratu.

Od većih gradova, najniže cijene nekretnina su u Vukovaru, Sisku te Slavonskom Brodu, gdje se cijene stanova kreću oko 800 i niže eura po kvadratu.

Cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima rastu

Cijene kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima bilježe godišnji rast. Tako su cijene stanova u Zagrebu u godinu dana rasle 8 posto. Istovremeno, Split bilježi 12 posto više cijene stanova, isto kao i Pula, dok su u Zadru one više za 9 posto. Cijena kvadrata stana u Rijeci viša je za 3 posto, dok su cijene u Osijeku ostale na prošlogodišnjoj razini.

Godišnji indeksi traženih cijena stanova u navedenim gradovima ukazuju na sve ubrzaniji rast cijena stanova, dok kuće bilježe sporiji rast cijena. Naime, dok su primjerice u Zagrebu cijene stanova rasle 8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene kuća su ostale na istoj razini. Slična situacija je i u Zadru gdje su cijene kuća rasle tek 1 posto.Čak niti u Splitu i Dubrovniku, gdje su cijene kvadrata kuća skuplje od cijena kvadrata stana, rast cijena kuća nije veći. Tako su cijene stanova u Dubrovniku na godišnjoj razini više za 15 posto, dok su cijene kuća rasle za 4 posto. Istovremeno, Split bilježi 12 postotni rast cijena stanova, dok su kuće rasle za 10 posto, piše ŠibenikIN.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime