Ugledni Splitski restoran će u nedjelju, uz predstavnike turističkih zajednica i novinare, upaliti svoju drugu adventsku svijeću.

– “Mediteranska prehrana-naši tragovi” je sinonim za Gastro advent u Splitu, je ono što čini jedinstvenu manifestaciju koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promičemo mediteransku prehranu i ostavljamo svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama- navode iz restorana te nadodaju:

– Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana.
Nikakve nedaće i neprilike nisu nam zasmetale a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodišnjeg Gastro adventa.

Ružmarin je sastavni dio mediteranske prehrane.

Što spaja ružmarin i ulje? Kamen im je dom ali znanstveno su potvrđene koristi takve primjene ružmarina. Upravo su 2010. objavljene dvije znanstvene studije koje potvrđuju da ekstrakt ružmarina učinkovito sprječava nastajanje toksičnih spojeva prilikom pečenja hrane.

Pečemo li ribu ili meso na visokoj temperaturi i posebno na tzv. otvorenoj vatri i ukoliko koristimo ružmarin količina toksičnih spojeva koja nastaje pripremom jela na grillu znatno je manja.
Pripremamo li meso uz ekstrakt ružmarina količina nastalih imidazopiridina smanjuje za 85, a azanaftalena za 92 posto.
Sinergizam antioksidativnih učinaka različitih fenolnih spojeva.

Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a.
Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, iz škole koja obilježava 110 godina postojanja.
Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma – OK Stipe Pučišća.

U nastavku donosimo program Gastro adventa u Splitu 2019. godina:

1) Predstavljanje domaćina događanja – restoran Galija
2) Predstavljanje zlatnog ulja otoka Šolte
3) Pozdravno obraćanje partnera projekta
4) Prezentacija jela s ružmarinom i kozjim sirom
5) Prezentacija Dobričić Vila Superior
6) Paljenje druge svjećice
7) Degustacija jela

Rapsodija okusa i mirisa djelo su cheffa restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood koja su spektakularna, no uz ovu prezentaciju na Gastroadventu neka jela mogu kušati i posjetitelji Splita za vrijeme trajanja ovogodišnje manifestacije kao što su:

-Aperitivi

– Piruleta od kozjega sira

-Datulje i suhe šljive, crumble od lješnjaka, pistacija i ružmarina.

-Bozićno jaje (christmas egg)

-Punjeno espumom od krumpira s aromom jadranskog bora, sabayon od tartufa i ruzmarina, creme fraiche i kavijar.

-‘Oreo’ sable od kave i maslina

-Sable ‘Oreo’ od kave i dehidriranih crnih maslina punjen kremom od foie gras, parmezanom i kozjim sirom.

-Temaki kornet od nori algi

-Quinoa soufflé u ružmarinovom ulju, tartar od pancete od tune, kavijar od pastrve i vlasac.

-Galettes

-Pasta galettes, ‘rinflajš’, dalmatinska

-Pikantna šalša od poma, ichiban dashi od crne slavonske svinje

-File od bakalara

-Bakalar konfitiran u mediteranskom bilju, kelj, krumpir, morske alge i pil-pil od planktona.

-Fillet mignon wellington

-Parmentier od krumpira i ružmarina, perigord umak i crni tartuf.

-Slatki momenti

-Med i mlijeko

-Teksture kozjeg sira, bijela čokolada, bijeli tartuf i med od ružmarina.

-Bozićni medenjaci

-Dobričić Villa Superior – berba 2017.

Vino je proizvedeno od grožđa autohtone šoltanske sorte Dobričić i odlikuje se tamnom sasvim neprozirnom, crno-ljubičastom bojom. Intezivnog je višnjastog ukusa sa primjesama na džem od borovnice. Miris asocira na prosušeno voće poput suhe smokve, orašaste plodove ili čak na suhi list duhana.

Godinu njegove berbe pamtimo po izuzetno suhom i vrućem ljetu što je ovo vino obogatilo ekstraktom i suhoćom.
Posebnu notu mu daje vinograd u kojem je grožđe proizvedeno. Isti se nalazi na krševitim južnim predjelima otoka i ograđen je ogromnim suhozidima. Vinograd je posađen početkom šesdesetih godina prošlog stoljeća i svojevrsni je spomenik vremena kad je proizvodnja vina na Šolti bila važan čimbenik opstanka njenih žitelja. Taj vinograd je svjedočio propadanju i gotovo nestajanju ove vrijedne sorte kao i njegovoj ponovnoj revitalizaciji. Njegova dugovječnost definitivno utječe na bogatu strukturu i robusnost ovog vina.

Uz veličanstvena jela i vina kušati ćemo i najbolje ulje svijeta.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime