Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Chef jednog od najboljih splitskih restorana oduševio izvedbom u Olivi Allegri: Evo što je spremao

Vlasnik i glavni chef restorana Krug Karlo Kaleb nedavno je primio nagradu Gault&Millaua za chefa sutrašnjice
D.D. / Foto: Press27. travnja 2025. 10:46
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Proteklih dana kuhinja splitskog mediteranskog centra gastronomskih umjetnosti Oliva Allegra, a u sklopu kojeg djeluje privatna srednja škola Wallner pretvorila se u pozornicu na kojoj su glavne uloge preuzeli – učenici. Pod vodstvom renomiranog chefa Karla Kaleba, maturanti smjera kuharstva zakoračili su u svijet fine dininga kroz radionicu koja je spojila edukaciju i vrhunsku gastronomiju.

Chef Kaleb, koji inače vodi kuhinju u poznatom restoranu Krug, naklonjenom filozofiji samoodrživosti, tom je prigodom pripremio dva jela hladne kuhinje – oba preuzeta iz njegovih prezentacijskih menija.

Prvo, crna košarica punjena domaćim mascarponeom s kandiranom trešnjom, pokazala je koliko jednostavne komponente, kada su izbalansirane s pažnjom i preciznošću, mogu stvoriti elegantan zalogaj. Drugo jelo bilo je kompleksnije: podloga od slane rožate s tijestom salenjaka punjenog kremom od mascarponea, uz dodatke brokule sa žara, blanširanog mladog špinata i prženog mlijeka.

Za učenike, ovo je bilo više od praktične nastave. Bila je to prilika da dobiju uvid u stvarni svijet restorana koji se vodi načelima autentičnosti i održivosti. U Krugu, sve se proizvodi in-house – od kruha i maslaca, do fermentiranih pića i sušenog mesa. Fokus je na sezonskom, lokalnom i izvornom, a iza svakog jela stoji priča o porijeklu namirnice.

Radi se o izuzetnom fine dining, restoranu, po nekima najboljem u Splitu. Jede se u sljedovima, a radi se u pravilu o zalogajima koji su precizno dizajnirani od vrhunskih sastojaka i vrhunskih okusa. Restoran ima samo 12 stolica za drvenim šankom s pogledom na kuhinju i tri chefa koji pripremaju meni podijeljen u tri sekcije. Sve je vidljivo, njihova energija, komunikacija, način rada i emocije. Ovdje se služe jela nadahnuta dalmatinskom tradicijom s fantastičnim twistom te fokusom na svježu, lokalnu i sezonsku namirnicu. Jedna zajednička vizija i bezbroj kreativnih ideja!

Vlasnik i glavni chef Karlo Kaleb koji je baš nedavno primio nagradu Gault&Millaua za chefa sutrašnjice uz sebe ima izvrsnu podršku Ivana Baraća i Leonarda De Stefanija. Zajedno su osmislili meni koji se temelji na tradicionalnim dalmatinskim receptima i tehnikama koje su se prenosile generacijama, dodajući im vlastite zaokrete. Voditelj restorana i glavni sommelier je Jurica Delić, nekadašnji član tima jednog od najpoznatijih restorana u svijetu Alchemistu Kopenhagenu, baš kao i Marie- Charlotte Leblond, koja je u Krugu zadužena za koktel kartu, čajeve te sva fermentirana pića.

150425 wallner predavanje karlo kaleb 13
GALERIJA
Kliknite za pregled

Nije zgorega spomenuti kako je baš prije nekoliko tjedana u školi Wallner boravio i jedan od najboljih talijanskih chefova Nicola Fossaceca, vlasnik restorana Al Metrò iz mjesta San Salvo koji od 2013. ima Michelinovu zvjezdicu.

Privatna srednja škola Wallner već godinama razvija se u tišini, ali rezultati njezina rada sve glasnije progovaraju. Naglasak u školi stavljaju na praksu u suradnji s eminentnim mentorima i chefovima koji učenicima prenose znanje u najusvremenijem ambijentu, u malim skupinama. Program škole nije samo teorijski – učenici iz njezina programa redovito nastupaju na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a njihovi se karijerni putovi često nastavljaju u restoranima s prestižnim priznanjima.

“U sklopu našeg Superior programa i Master Classova nastojat ćemo iz mjeseca u mjesec dovoditi najeminentnije chefove. No, naš je načelni cilj do otvorenja nove škole oformiti tim koji bi bio u stalnom radnom odnosu u svojstvu mentora i učitelja. Želimo se s takvim pristupom i novom školom usko specijalizirati kao centar gastronomskih umjetnosti, čija će diploma uistinu vrijediti u svijetu”, poručuju iz privatne srednje škole Wallner.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
6
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
EPPO optužio 29 Hrvata za milijunsku prevaru: Među njima su bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan...
19
min
EPPO optužio 29 Hrvata za milijunsku prevaru: Među njima su bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan...
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
28
min
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
Ekstremne vrućine prijete Svjetskom prvenstvu, navijači i organizatori na oprezu: "Ako otkažete utakmicu, to vas može koštati milijune"
39
min
Ekstremne vrućine prijete Svjetskom prvenstvu, navijači i organizatori na oprezu: "Ako otkažete utakmicu, to vas može koštati milijune"
Detalji napada u Međimurju: Ubijena je bila trudna i majka troje djece
54
min
Detalji napada u Međimurju: Ubijena je bila trudna i majka troje djece
Marijana Puljak u Saboru: "Marjan je kulturno dobro, a pretvoren je u ilegalno naselje"
1
sat
Marijana Puljak u Saboru: "Marjan je kulturno dobro, a pretvoren je u ilegalno naselje"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.