Sve veći je broj onih koji gradski smog zamjenjuju svježim seoskim zrakom.
Tome je uvelike doprinijela i dobra prometna povezanost Dalmatinske zagore i Splita, a na poseban način se u tome ističe područje Klisa. Radi se o podneblju u kojem su brojni mladi pronašli svoju oazu mira, a i dalje se nalaze samo na desetke kilometara od Splita te nemaju problem u normalnom svakodnevnom funkcioniranju, budući da dobar dio Zagore svoj kruh zarađuje u gradu pod Marjanom.
Odlazak iz grada u raj na zemlji nadomak Splita
No, jedan od njih se odlučio na sasvim drugačiji put. Rođen i odrastao u Splitu na Lučcu, Marko Kosović je svoj rodni grad odlučio zamijeniti mjestom Brštanovo, koje se nalazi u sastavu općine Klis i tamo pokrenuti vlastiti posao. Pokazat će se - nije pogriješio.
Marko ima 35 godina i po struci je inženjer agronomije. On je u Brštanovu sagradio vlastitu minu farmu. U razgovoru nam je otkrio sve detalje o svom životnom projektu.
- 2019. godine odlučio sam se odseliti iz Splita i kupiti kuću s većom okućnicom u okolici grada. Prodao sam stan i krenuo u potragu za kućom na selu. Budući da sam agronom po struci, tražio sam kuću s okućnicom i zemljom gdje ću saditi voće i povrće. Usprkos početnim poteškoćama oko nalaska idealne kuće, u ljeto 2019. pronašao sam je u Brštanovu, 30 kilometara od Splita. Ideja o mini farmi bila je tu od početka, no od ideje do realizacije treba ipak malo više vremena. Na taj korak odlučio sam se prvenstveno zbog želje da svom djetetu pružim ljepše i ugodnije odrastanje i da od malih nogu živi u skladu s prirodom. Htio sam joj omogućiti da uživa sa životinjama, da nauči kako se brinuti o vrtu, kako saditi voće i povrće i kako koka nese jaja. Svjestan sam da živimo u digitalnom dobu i da djecu nije lako, niti je potrebno odvajati od tehnologije, no možemo im pružiti dobro od oba svijeta i mislim da je život na selu pun pogodak. Ne brinite, imamo internet i na selu. Također, jedan od razloga pokretanja mini farme je što kao inženjer agronomije u Splitu već petnaest godina ne mogu pronaći adekvatan posao u struci - kazao nam je detaljno na početku razgovora.
No, nije sve tako idealno. Postoje i brojni problemi.
- Život na farmi je skup. Životinjama se treba ozbiljno baviti i one zahtijevaju svakodnevnu brigu. No, sam sam ovo odabrao i usprkos poteškoćama, želim se baviti ovim poslom i trenutno sam usmjeren na rješavanje problema - priča nam.
Životinjsko carstvo na farmi je raznoliko.
- Trenutno od životinja su tu pas Simba, husky, koji je sa mnom od početka, ona je prva došla. Zatim je tu magarac Castro, koze Palmina i Zorka, ovce Azra i Frida, mačak Dragiša te pet kunića - govori Marko.
Životinje na farmi žive po principu slobodnog držanja te se slobodno kreću na otvorenom.
- Farma je i utočište za napuštene i ozlijeđene domaće životinje. Budući da volontiram u udruzi "Šapama od srca Makarska" tako pomažem radu udruge. Životinje na farmi koriste se i za edukaciju stanovništva o autohtonim domaćim pasminama i nisu u službi prehrane te žive na farmi do trenutka svoje prirodne smrti. Na farmi se koristi organski način poljoprivrede kao metoda održivog upravljanja te se u našoj praksi aktivno zalažemo za doprinos ovom tipu poljoprivrede. Organski uzgoj je metoda održivog upravljanja, bez uporabe pesticida, nitrata, antibiotika i genetski modificiranih organizama. Ovako se doprinosi čistim podzemnim vodama, zraku i tlu, što potiče raznolikost biljnih i životinjskih vrsta, uzgoj zdrave prehrane i zdravog životnog okruženja - objašnjava nam.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Životinje, svježi zrak i vrhunska domaća spiza
Marko je nedavno pokrenuo novi projekt. Na njegovoj farmi možete dobro i pojesti, a organizira sve vrste proslava.
- Novi projekt koji je još u razvoju namijenjen organiziranim grupama koji žele uživati u boravku u prirodi, svježem i čistom mediteranskom zraku, gdje su noći su i u najtoplijim ljetnim mjesecima svježe i ugodne za boravak i druženje te u druženju sa životinjama na otvorenom. Također, ponuda je otvorena i svim vrstama team buildinga, dječjih i odraslih rođendana, proslave vjenčanja, rastava i slično - kaže nam.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Detaljno nam je pojasnio na koji način sve funkcionira.
- Večere prilagođavamo zahtjevima klijenata, a sva jela su bazirana na tradicionalnim namirnicama koje su proizvedene na našem gospodarstvu ili na susjednim gospodarstvima. Namirnice isključivo nabavljamo preko lokalnih OPG-ova. Obroke poslužujemo u tri slijeda predjelo, glavno jelo te desert. Predjelo domaći sirevi/soparnik te tradicionalna dalmatinska peka i domaći kolač. Također, imamo i varijantu "fine dininga" (otmjene večere) u pet sljedova isključivo od lokalnih namirnica - ispričao nam je Marko.
Kaže nam da za sada ne planira širiti posao te da ide malim koracima.
- U budućnosti na farmi želimo ponuditi domaćim kuharima mogućnost gostovanja i kuhanja u našem ambijentu gdje će imati priliku predstaviti svoje umijeće domaćim i stranim gostima. Međutim, prvenstveni cilj je ponuditi gostima drugačiji tip „experiencea“, doživljaja Dalmatinske zagore na autentičan i interaktivan način, gdje se mogu opustiti u društvu životinja, na svježem zraku, kada im dosade ljetne vrućine u gradu. Idemo korak po korak, pa ćemo vidjeti što budućnost donosi - zaključio je Marko Kosović.
Gdje ih pronaći?
Osim na društvenim mrežama, Facebook-u i Instagram-u, mini farma nalazi se u Brštanovu na adresi Vrvilo-Polići 79. https://g.co/kgs/EP2xPs
Svi zainteresirani mogu nazvati na broj mobitela 091 112 5999
Instagram: https://instagram.com/mini_farma9?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Facebook: https://www.facebook.com/minifarma99/