U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva zaraze, a još dvoje ljudi je umrlo, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite, na kojem je istaknuto da popuštanje mjera ne završava 11. svibnja već se nastavlja s pripremom idućih faza.

“U protekla 24-sata imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika od Covid-19, što daje ukupan broj od 2096 pozitivnih osoba”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Umrle su još dvije osobe pa je ukupan broj umrlih porastao na 79. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu umro je muškarac, 1950. godište, i u KBC-u Split žena, 1924. godište.

S obzirom da se ulazi u drugu fazu popuštanja mjera, Beroš je naglasio su provjerene sve liste čekanja, zdravstvene ustanove dužne su kontaktirati sve bolesnike koji nisu ostvarili pravo na medicinsku skrb te im dati nove termine u skladu s novim epidemiološkim okvirom.

Bude li poremećaja u sustavu, najavio je da će poduzeti mjere poput angažmana privatnog sektora, ako javni nema dovoljne kapacitete.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da jednoznamenkasti broj oboljelih daje razloga za zadovoljstvo. Imamo oboljele osobe koje su u obiteljskom kontaktu, jednu medicinsku sestru. Na području Virovitičko-podravske županije uvezeni su slučajevi iz Njemačke, rekao je.

Capak: U djelatnosti koje sutra otvaraju uključili masažne salone i fizioterapiju

Izvijestio je i da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom koje se sutra otvaraju, uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, a za koje je zabrana rada trebala vrijediti još tjedan dana. I za njih su dali preporuke na webu HZJZ-a, a danas će biti donesena odluka da se i oni puštaju u rad.

Vezano za neprehrambene proizvode poput tekstila na tržnicama čija je prodaja ograničena, najavio je da će se to promijeniti “u najskorije vrijeme” i da će dopustiti da se s takvim proizvodima krene.

Istaknuo je da su danas ministar Božinović i on imali sastanak s ministricom kulture i razgovarali o pitanju otvaranja kina, kazališta, festivala te naglasio da o tome vode brigu.

Danas smo o tome široko razgovarali i postavili si rokove da pripremimo dokumente. Popuštamo u fazama, oprezno. Nešto je trebalo biti prvo, nešto drugo. Prioritete su određivali ministri i Vlada. Predstava se može organizirati pod epidemiološkim mjerama, ali napravit ćemo okvir po kojem se može odigrati”, naglasio je Capak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime