Capak: ‘Počeli su pregovori za rusko cjepivo’

"Za mirno ljeto trebamo cijepiti 40 do 50 posto populacije", rečeno je


Kako je pandemija koronavirusa od zdravstvenog postala prvorazredni gospodarsko-politički i sigurnosni problem? Zašto je nastala bitka za cjepivo, kamo su nestale plaćene doze? Može li se umjesto čekanja Pfizerova i Modernina, EU okrenuti ka ruskom ili kineskom cjepivu? Što se krije iza spora s AstraZenecom i hoće li siromašne zemlje postati žrtva bogatih? – teme su o kojima se pričao večeras u Otvorenom.


“Škotski soj rasplamsao epidemiju na sjeveru Hrvatske”

– Više je razloga što nismo još više popustili mjere. Jedan je od njih europsko okruženje. Prijeti nam dolazak novih sojeva, a nije nam ni isporučeno cjepivo zbog čega ćemo imati zastoj. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Napomenuo je na sjeveru Hrvatske nađen jedan škotski soj, i tada se epidemija rasplamsala. Ne radi se, dodao je o soju iz Kenta koji radi velike probleme u Velikoj Britaniji i Irskoj. Kentski soj, dokazano je – širi se 50% više od klasičnog virusa SARS-CoV-2, naglasio je.

– Moramo pustiti školski sustav i neke društvene djelatnosti da se događaju. Analize će pokazati koliko smo mi profesori dobro radili, ali vjerujem da će pokazati neke insuficijencije, smatra imunolog Zlatko Trobonjača. Deficiti koje djeca doživljavaju, to je jedna druga priča. Treba i o tome razmišljati, napomenuo je.

Zastupnica u EP-a Sunčana Glavak (HDZ) kaže kako je u Francuskoj na snazi policijski sat od 18 do 6 sati ujutro. Restorani i kafići zatvoreni su od 29. listopada kao i sportski objekti i kazališta, a dozvoljeno je okupljanje najviše 6 ljudi. Stoge su mjere na snazi i u Belgiji i Nizozemskoj.

Rat za cjepivo, EU kao negacija geopolitičkog djelovanja

– Pandemija je neprijatelj koji razara mnoge aspekte suvremenog društva i ugrožava opstanak. Došli smo u situaciju da primjenjujemo mjere kako bi održali zdravstvenu situaciju kako ne bi ugrozile druge djelatnosti. Države se homogeniziraju, nestaje solidarnost, na djelu su nacionalna zatvaranja, kazao je stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila.Na pitanje je li očekivao rat za cjepivo kazao je kako je tu sve jasno – države u međunarodnom prostoru nisu prijatelji nego suparnici. U pitanju je opstanak. Cjepivo je rješenje i bilo je jasno da će velike sile njega upotrijebiti za generiranje količine geopolitičke moći. SAD, Izrael i Kina su cjepivo razvile, a EU je normativna sila i u nepovoljnijoj je situaciji u odnosu na samostalne države koje su kroz manju proceduru progurale nešto što i nije potpuno provjereno, dodao je.

Zastupnica u EP-a Biljana Borzan (SDP) smatra kako bi zdravstvo u jednom dijelu biti u ingerenciji EU-a – vezano za probleme zaraze, pretilosti ili pušenja. Međutim, dodala je – činjenica je da EU nije imala alate da se ponaša drugačije. Tako je, zbog administrativnih problema, dogovor o zajedničkoj nabavci cjepiva pao. Spomenula je i kako bi možda stvari bile bolje da Hrvatska ima svoj Imunološki zavod. Ovako nećemo do ljeta imati 50 posto procijepljenosti, smatra.– Kolektivni imunitet stiče se cijepljenjem ili preboljenjem bolesti. Onih koji su preboljeli bolest vjerojatno je više, ali nedovoljno. Za mirno ljeto trebamo cijepiti 40 do 50 posto populacije, napominje Trobonjača. Ne znamo što će događati, ali pretpostavljam da će novi sojevi doći do nas, što bi značilo eksponencijalno širenje. Da bi turistička sezona bila bolja, moramo razmišljati o kolektivnoj imunosti, upozorio je u Otvorenom HRT-a.

Više pročitajte OVDJE.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime