Imamo veliki porast, velike brojke, najveće brojke do sada. Imamo i veliki broj hospitaliziranih osoba, kazao je Capak za RTL.

redari i je li trenutna situacija zabrinjavajuća? Na ova pitanja za RTL je odgovorio prvi epidemiolog u državi – Krunoslav Capak.

Danas je ponovno oboren rekord, više od 700 slučajeva, je li situacija zabrinjavajuća?

Situacija je zabrinjavajuća, naravno. Jer imamo veliki porast, velike brojke, najveće brojke do sada. Imamo i veliki broj hospitaliziranih osoba.

Od kuda ovako veliki broj?

To je jedna zrakasta transmisija, kako mi epidemiolozi kažemo. Dakle, od jednog oboljelog se zarazi više ljudi pa zato imamo ovakve brojke koje drastično rastu kao što mi ovih nekoliko dana.Koliko imamo zaraženih na 100.000 stanovnika? 

14-dnevna incidencija je trenutno 107. Treba reći da ima jako puno zemalja u EU koji imaju puno veću incidenciju nego mi. Od Njemčake, preko Španjolske, Francuske pa Češke koja ima 5 puta veću incidenciju od nas. Kod njih je 540 14-dnevna incidencija. Europske zemlje imaju puno strože mjere nego mi. Mi nastojimo balansirati da ne zatvaramo različite aktivnosti društvene, nego da pronađemo balans između mjera i funkcioniranja gospodarstva.

Hoćemo li sami popisivati kontakte?

Da, osobe koje su novooboljele popisuju svoje kontakte samo u slučajevima gdje ima toliko slučajeva da epidemiolozi to jednostavno ne stignu i kad je osoba primjerice suradljiva i moguće je da to na pravi. Jedan primjer – to je sasvim sigurno u školi. Ako oboli jedan učenik i svi iz razreda idu u samoizolaciju, onda škola može dati popis i obavijestiti roditelje da njihova djeca idu u samoizolaciju. To je velika pomoć epidemiolozima. To je prijedlog epidemiološke skupine koji još nije dogovoren, jer ekspertna skupina Ministarstva zdravstva i ministar nisu dali odobrenje za primjenu.

Tko su korona redari?

Mi smo imali situacija da je nešto propisano za ugostiteljske objekte, pa vlasnici ugostiteljskih objekata kažu: “mi ne možemo osigurati da se to održava”. Sad je njima dan prijedlog da to budu korona redari. A to mogu biti ili konobari, osobe koje rade na ulazu i oni će biti prilagođeni korona redarima i oni će biti zaduženi za provođenje mjera. U ovom trenutku smo mi to predvidjeli za ugostiteljske objekte, ali to ne znači da to neće biti primijenjeno i šire.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime