Capak: “Možda će se pooštriti neke mjere u dijelu Dalmacije”

"To je uvijek moguće. U državama EU-a se to trajno događa da se mjere vraćaju i brzo mijenjaju"


U Hrvatskoj se mjere mogu mijenjati ovisno o situaciji, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u središnjem Dnevniku HTV-a. Istaknuo je da je Hrvatska trenutačno treća u EU-u po incidenciji u 14 dana i da takva situacija dopušta razmišljanje o dodatnim popuštanjima. Govorio je i o cijepljenju te naglasio da u četvrtak stiže 16.000 doza Moderninog cjepiva, a do kraja tjedna 50.000 AstraZenecinog.


Krunoslav Capak kazao je da Moderna najslabije opskrbljuje s cjepivima i da je Hrvatska naručila od njih milijun doza. Napominje da smo sada u drugoj fazi cijepljenja i da je možda netko još ostao iz prve faze jer su se javili kasnije.

– Velike su količine cjepiva, ali s obzirom na veliki grad to je malo po jednom cjepitelju. Svaki liječnik obiteljske medicine je dobio po 30 doza cjepiva AstraZenece, a sutra će HZJZ dati svoj doprinos i cijepiti, također po listi, u Zavodu. Naručeno je 70 pacijenata svakih pola sata na punkt na Ksaverskoj cesti – kazao je.

Ako Zagrebu bude potreban veći prostor za cijepljenje to je Zagrebački velesajam

Svi zavodi za javno zdravstvo dostavili su Ministarstvu zdravstva gdje će se odvijati punktovi za cijepljenje. Neki su već počeli s masovnim cijepljenjem, kao npr. Koprivničko-križevačka županija prije dva tjedna. Zagreb ima prijavljenih 19 punktova. Ako će biti potrebne i veće dvorane, za takve potrebe postoji Zagrebački velesajam, istaknuo je Capak.

Nakon više od dva mjeseca trajnog silaznog trenda došli smo na stagnaciju pada broja novih pozitivnih na koronavirus.

– Imamo malo povećanje broja slučajeva, no nema razloga za zabrinutost. Dolaskom toplijeg vremena i sa sve više cijepljenih ljudi brojke će i dalje padati – kazao je Capak.

Epidemiološka situacija dopušta nam da razmišljamo o dodatnim popuštanjima, ali treba biti oprezan

Govoreći o aktualnim mjerama te kolike su mogućnosti za njihovo ublažavanje od 1. ožujka, rekao je da je sadašnja epidemiološka situacija takva da je Hrvatska treća u Europskoj uniji po incidenciji u 14 dana.– To imamo već neko vrijeme. Možemo biti zadovoljni tom epidemiološkom situacijom. To nam i dopušta da razmišljamo o dodatnim popuštanjima. Ali trebamo biti oprezni zbog dolaska novih sojeva virusa i sporijeg dolaska cjepiva. Trebamo biti vrlo oprezni. Stožer će vrlo pažljivo razmotriti koje bi to eventualno mjere popuštanja mogle biti, a koje će se razmotriti na sjednici Vlade do kraja tjedna – kazao je.

Odgovarajući na pitanje je li realno pooštravanje nekih mjera, kazao je kako ne vjeruje, osim možda za škole u nekim županijama te je naveo primjer Dubrovačko-neretvanske županije.– No to je uvijek moguće. U državama EU-a se to trajno događa da se mjere vraćaju i brzo mijenjaju.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
3
Hagić
3
Hmmm
4
Plač
7
Grrr
10
Molim?
10

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime