15:00 – Ante Zoričić prvo se osvrnuo na kaznenu prijavu koju je Pametno podnijelo protiv gradonačelnika.

– Po toj prijavi gradonačelnik mora biti ispitan na policiji i sve ostao što spada u tu proceduru. Na isti način mogao bih podnijeti kaznenu prijavu protiv odluke o liberalizaciji taksi tržišta. Nisam Oparin odvjetnik, ali mislim da time prelazite granicu političkog djelovanja.

Živim na Lazarici. 4 kuće su tamo od 1944., a okolo je sve bilo neizgrađeno zemljište. Sada je sve izgrađeno, a samo su te 4 kuće zelena zona. Netko je tada napisao da je to park, a on to nikada nije bio, niti će biti, ali na papiru je tako. Ja sam za izmjene granica Park-šume ako su one nelogične. Odgovor na pitanje krši li se odlukom 5 zakona dat će pravna služba Grada Splita.

Marijana Puljak kazala je da ćemo vidjeti što će institucije kazati.

– U slučaju interesa građana uvijek postupamo onako kako mislimo da je najpametnije. Što se tiče liberalizacije taksi usluga, to je liberalizirati HDZ-ova vlast na državnoj razini. Obratite se na “vertikalu”. Policija treba kažnjavati sve one koji jure cestom, odnosno one koji ne poštuju prometne propise.

Pauk je odgovorio Puljak da on nije odvjetnik gradonačelnika, ali ni da ona nije tužitelj “ali ipak tužaka”.Branimir Urlić kaže da milijuni negdje nestaju, “ne mora biti gradonačelnik kriv, a vidjet ćemo tako je ako je”.

– Nakon svega, moglo bi se iz ovoga što smo čuli zaključiti da su stari Splićani krivi za sve. Nekima je u oporbi cilj otimanje tuđe imovine, ograničavanje prava vlasnicima. Kolege iz Mosta i Pametnog više puta su rekli da im nije cilj hajka na privatne vlasnike nego zaštiti ih. Ja ih pitam, od koga ih treba zaštititi? Vlasnici strahuju za svoja prava i zemljišta, no stvar se dramatizira i ispada da se grade objekti, da bageri ruše. Nikome pametnom ne pada na pamet ugrožavati park-šumu, a politizirati u ovu temu stvari koje su se u međuvremenu dogodile, poput potkornjaka, krajnje je neumjesno. Ovakve tematske sjednice i raspravu gube svaku svrhu i smisao.

14:30 – Mi smo napravili posao koji institucije nisu. Ako zaista želimo zaštiti Marjan, ovo su čestice koje se trebaju dati na provjeri. Danas smo čuli da JU nije ovlaštena, nego da izvatke sudu treba poslati osnivač. To je cijela filozofija kako zaštiti Marjan. Ne postoje prepreke. Treba se uskladiti, napraviti geodetsku podlogu. Kao doprinos vama i vašem boljem radu i zaštiti Marjan, darujem vas izvatke svih čestica iz Katastra. Nadam se da nećete otezati i da ćete tijelima uputiti upis posebno pravnog režima. Propadanje Marjana počelo je bespravnom izgradnjom, kasnije se nastavilo potkornjakom, a ako ne donesemo ovu odluku, postat ćemo upamćeni kao oni koji nisu zaštitili Marjan. Nadam se da ćete i vi, gradonačelniče, zaštiti ne samo imovinu RH nego i svoju imovinu i imovinu privatnih vlasnika koju cijenimo i poštujemo. Našoj djeci trebamo ostaviti zeleniji i ljepši Marjan. Pristupite sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju koju je potpisalo preko 7000 gradova. Žao mi je da Split zasad nije u tom klubu. Mislim da je dosta toga rečeno. Imamo priliku napraviti korak naprijed u zaštiti Marjana – kazao je Čikotić.

Peta Škorić (HDZ) kazao je da Čikotić spominjao neizvršavanje zaključaka lanjske sjednice.

– Ispada da je Park-šuma Marjan ugrožena i da se smanjuje njena površina. Odakle vam informacija da gradonačelnik nije ništa poduzeo kao ni gradske službe. Nije vam za to trebala tematska sjednica, samo radite cirkus od rada Gradskog vijeća.

Čikotić je rekao da se u današnjem izvješću gradonačelnika nije spominjao Marjan, osim simbolično.

– Na Marjanu je posjećeno 38 tisuća stabala, zar da čekamo nečiju dobru volju. Ne želite provesti ono za što ste samo digli ruku. Želimo poštivanje zakona, a ne provođenje autonomaštva. Neki ne žele priznati Zagreb za glavni grad. Dignimo zid na Sv. Roku i proglasimo Republiku Dalmaciju.

12:40 – Nakon što je dovršena nastavljena 22. sjednice Gradskoga vijeća Grada Splita oko 12:30 počela je 23. sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita. Radi se o tematskoj rasprava o upisu posebnog pravnog režima zaštićenog područja “park-šuma” u katastar i zemljišnu knjigu za sve čestice u obuhvatu Park-šume Marjan.

Prijedlog je dao splitski MOST.

 – Pitanje za vladajuće, što želite s Marjanom?

Želimo zaustaviti kontinuitet nebrige prema Marjanu simbolu Splita. Nakon najezde potkornjaka i odbijanja vladajućih da ukinu građevinska zona unutar park šume Marjan. Jedini način zaštite je ona utemeljena prema zakonu.

Definicija: posebni pravni režimi su statusi uspostavljeni na katastarskim česticama odnosno nekretninama sukladno posebnim propisima, a koji su od osobitog kulturnog, arheološkog, povijesnog, gospodarskog i ekološkog značenja od interesa za Republiku Hrvatsku te imaju njezinu osobitu zaštitu.
Park šuma Marjan je zaštićena prirodna vrijednost od posebnog interesa za RH, ali do današnjeg dana to nije upisano u zemljišne knjige.  Upravo to je omogućilo mešetarenje i nezakonito korištenje, pa i devastaciju marjanskih parcela koja u različitim oblicima traje do današnjih dana.

Upis posebnog pravnog režima ne ovisi o vlasništvu. To je zakonska obveza sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina.

Vlasništvo zemljišta nema nikakvog utjecaja na proglašenje nekog zaštićenog područja. Kad bi proglašenje zaštićenog područja ovisilo o vlasništvu u RH ne bi postojao niti jedan nacionalni park, park prirode ili park šuma.

Upis posebnog pravnog režima znači podvrgavanje vlasnika određenim ograničenjima u odnosu na korištenje, uporabu i raspolaganje.

Naravno da će se svaki privatni vlasnik opirati da njegovo vlasništvo bude podvrgnuto određenim ograničenjima u odnosu na korištenje, uporabu i raspolaganje, pogotovo ako postoji skrivena nada i želja da to postane građevinsko zemljište.
Nemojmo se zavaravati, svi oni koji u posljednje vrijeme javno ističu svoja vlasnička prava na Marjanu ne ističu i činjenicu da su ujedno i bespravni graditelji na Marjanu.

Sami kažu da u PŠ Marjan ima oko 2000 vlasnika zemljišta, ali samo njih 75 (prema službenim podacima Grada Splita i Građevinskog fakulteta) usudilo se i bespravno graditi na Marjanu.

To znači da je 96% vlasnika zemljišta na Marjanu poštivalo zakone RH i nije na njemu nezakonito gradilo.
Vlasnici zemljišta koja su od posebnog interesa za RH imaju pravo na naknadu sukladno Članku 147. Zakona o zaštiti prirode, kao i Članku 52. Ustava RH koji glasi:

More, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu. Zakonom se određuje način na koji dobra od interesa za Republiku Hrvatsku mogu upotrebljavati i iskorištavati ovlaštenici prava na njima i vlasnici, te naknada za ograničenja kojima su podvrgnuti.

Naravno, postoje i oni čestiti vlasnici koji znaju i koji su svjesni da bi upisom posebnog pravnog režima prestala mogućnost mešetarenja marjanskim parcelama, a Marjan bi postao učinkovito zaštićen. Ali to očito nekima ne odgovara. Naravno da bi pretvaranjem sada ne građevinskog zemljišta u građevinsko vrijednost svakog pojedinog zemljišta enormno porasla i jasno je da nikakva naknada tu razliku ne bi mogla nadoknaditi. Jer marjanski kvadrati su jedni od najskupljih kvadrata u RH.

I u tome leži uzrok svih problema.

Još od 1977. kad je donesen prvi Prostorni plan općine Split, današnje područje PŠ Marjan bilo je predviđeno za intenzivno pošumljavanje. I danas je to područje GUP-om predviđeno za pošumljavanje sukladno Programu gospodarenja. Međutim, do pošumljavanja cijelog zaštićenog područja PŠ Marjan nije došlo upravo zbog neupisivanja posebnog pravnog režima.

Nemojmo se lagati i Marjan štititi samo lijepim riječima, a kad tu zaštitu treba provesti u djelo to se ne radi – kazao je u uvodnom izlaganju Ante Čikotić.

– Ovi vijećnici ne poštuju presudu Upravnog suda iz 2017. po kojoj Split nema pravo disponirati ovim zemljištem. Gradski vijećnici nemaju pravo odlučivati o tome nego RH i privatni vlasnici. Gospodin Čikotić tako priznaje da nijednoj čestici na Marjanu ne postoji pravni režim, tj. da se zalaže za osnivanje nove Park šume. Šuma i šumska sastojina može biti na najmanje 1000 metara kvadratnih. Na južnom području nema osnovne sastojine šume. Kada bi netko htio promjenu režima Kopačkog rita, to je nemoguće. Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje da je ovo poljoprivredno zemljište. Ono je od posebnog interesa za RH, a na poljoprivrednom zemljištu od stabala mogu biti samo voćke. Smatramo da je ovo potpuno nezakonit prijedlog.

Od gradonačelnika se traži uvođenje novog pravnog režima, a to znači da od njega tražite da prekrši 5 zakona i Ustav RH. Nakon izloženog želim reći da ovi građani nisu neprijatelji Grada Splita, nisu povezani s nikakvih građevinski lobij. Došli su dignuti glas prema uništavanju ekonomskog temelja ljudi koji tu žive i svakojakog šikaniranja od strane udruge, a vidim ovdje i od strane nekih političkih struktura.

Odmaknite se od populizma i nastojte formirati Park šumu Marjan onako kako to određuju zakoni RH – kazao je Branko Reić, predstavnik vlasnika privatnih zemljišta na Marjanu.

Ante Zoričić osvrnuo se na govor Branka Reića i njegovu rečenicu da bi se predloženim upisom prekršilo pet zakona.

– S obzirom na izrečeno, osobito da bi se ovom odlukom prekršilo pet zakona, predlažem da materijal dobro pregleda pravna služba Grada. – kazao je Zoričić.

– Ispada da smo “kriminalci”, što god izglasamo. Mislim da ova situacija nadilazi stranke, strančarenje, moramo ovdje biti prijatelji. Nakon onoga što danas izglasamo moramo znati da smo pokušali riješiti problem na najbolji mogući način. Osobno mi je privatno vlasništvo prioritet. Živim u Žrnovnici, 600 kvadrata, mogu napraviti 3 kata. Na Marjanu mogu saditi pome, ali ne mogu raditi nebodere. Postoje pravila, a neki su se provukli.

Bila je zabranjena gradnja između dvije bolnice, a pogledajte što tamo sad postoji. Kako se to dogodilo? Sve smo to mi napravili.

Kolike naknade će se isplatiti? Imamo 4 posto bespravnih graditelja. Dovodite nas u nezgodnu situaciju, a mi smo ovo već izglasali. Volio bih da ne optužujemo jedni druge. Privatno vlasništvo je zakon, ljudi su ograničeni činjenicom da imaju nekretninu na Marjanu. Možda će se javnom na Marjanu moći graditi neboderi, ali sada to nije moguće. Ovdje govorimo o našem nemaru zadnjih 40 godina.

Ne želim se osjećati kriv jer sam glasao ovako ili onako – kazao je Tonći Blažević iz HSLS-a.

– Kada završe ratovi, na neko područje onda dolaze oni koji planiraju prostor. Ustav kaže da su zaštićena područja od posebnog interesa za RH. Netko je rekao da je Marjan park-šuma i da ona mora biti zaštićena. Ovako ga nećemo ostaviti djeci zaštićenog jer ga svašta nagriza; od bespravnih graditelja do potkornjaka. Upisom posebnog pravnog režima Marjan bi trajno zaštitili. Poštujem vlasnike, ali moramo poštivati područje koje je zaštićeno. Moramo znati gdje su granice, uvažavajući privatno vlasništvo. Ovdje su rečene opasne teze poput one da samo što je državno može biti zaštićeno! Znači li to da Plitvice i Biokovo ne mogu biti zaštićeni – odgovorio je Čikotić.

Martin Mladen Pauk kazao je da se šuma mora zaštiti tamo gdje postoji, ali ne i tamo gdje je polje i slično.

– Ne možemo znati što nas očekuje za 20 godina. U ovom trenutku moramo zaštiti postojeće stanje. Za ostalo, nemamo ni moralno ni zakonsko pravo diktirati gdje rasti na tom području – kazao je Pauk.

– Marjan je najvrijednije zemljišta u RH i jedino se tamo ’90.-ih nije proveo zakon. 1991. se vratilo vlasništvo na šumski teritorij. Da je 91 proveden zakon na Marjanu, ne bi se dogodili nelegalni povrati. Danas imate slučajeve na Marjanu gdje nije bila djedovina, nitko to nije obrađivao stotinama godinama, RH se nije upisala i došli su pojedinci. Da bismo imali podlogu za odluku, moramo znati cijelu istinu. Ne poštuju se zakoni i izlazi se s emocijama u medije i kaže “neće se nama upravljati Marjanom iz Zagreba” i onda nam se događaju nelegalne uknjižbe. Promjena granica Park-šume je nemoguća. Onaj tko to napravi, okupirat će Marjan. Svugdje ima privatnog vlasništva, svi bi na južnom dijelu htjeli imati kuću ili vilu. U zaštićenom području park-šume može se imati vrt. Nikome se ništa ne uzima nego stavljaju standardna ograničenja – odgovorio je Čikotić.

11:30 – Kristina Vidan imala je prezentaciju naziva “Lipe stvari” o kojima se ne priča.

– Moram primijetiti da je ovaj izvještaj  kao i svi dosad, bilo trenutnog  gradonačelnika  ili njegovih prethodnika,  hvalospjev nevjerojatnim dostignućima napravljenim za ovaj Grad, bez i jedne riječi samokritike, bez riječi spomena  ili objašnjenja o stvarima koje nisu ostvarene, a bile su planirane, pa čak i zadane od strane ovog  Gradskog vijeća.  Tako nema ni riječi objašnjenja o zaključcima o Marjanu kojima  je ovo vijeće još u travnju 2018.g zadužilo Gradonačelnika  za niz mjera s ciljem zaštite Marjana.  Ja vas po tko zna koji put pitam, ako je Marjan za vas kao Splićanina „od kolina“ svetinja, zašto niste uložili napor da se upiše posebni pravni režim u Zemljišnik za sve zemljišne čestice u obuhvatu Park šume Marjan, time biste zauvijek ugasili kalkulacije i glasine kako imate u ovoj priči osobne interese i ušli u povijest kao gradonačelnik koji je napokon pravno zaštitio Marjan. Zašto u svom izvješću ne spominjete da gotovo ništa od planiranog u Planu gospodarenja otpadom nije ostvareno?  Ni riječi o lokacijama kompostane, sortirnice, reciklažnim dvorištima, zelenim otocima. Više ste se puta javno izjasnili da će se ako se vas pita na novu  sanitarnu plohu na Karepovcu odlagati  odvojeni otpad. Očito vas se nitko nije sjetio ništa pitat jer godinu  i pol nakon donošenja Odluke o prikupljanju komunalnog otpada čiji je glavni cilj bio povećati odvojeni, a smanjiti miješani otpad mi razdvajamo tek  2,39%. Podsjetit ću da bismo do 2022. trebali  odvajati  60% slijedom obaveza koje nam nameće EU.  Ako znamo da sanitarna ploha na Karepovcu može trajati još 5 godina, te da je Lećevica projektirana za prihvat 40% sadašnje količine otpada, ne bi li bilo odgovorno priznati da smo na ovom planu u ogromnom zaostatku? O svemu tome ni riječi, kao ni o napravljenom po zaključcima tematske sjednice o komunalnom (ne)redu u turističkoj sezoni 2018. ili razlozima nedonošenja  Pravilnika o komunalnom redu koji ste bili čvrsto obećali za ovu sezonu prije godinu dana. Gdje je poklekla hrabrost  da raščistite nered u ovom gradu gospodine Gradonačelniče kao što  ste obećali?  Možda je vrijeme da priznate kako je težina interesa vašeg koalicijskog partnera za vas ipak pretežak teret, a ovo Gradsko vijeće vam, sudeći po neizvršavanju  zaključaka, služi tek kao demokratski dekor  vlastite nemoći.

Martin Mladen Pauk stao je u obranu gradonačelnika vezano uz “prozivku” Vidan koja je kazala da bi upisom posebnog pravnog režima Marjana gradonačelnik odmaknuo od sebe glasine da na Marjanu ima vlastiti interes. Zoričić je upozorio Vidan na težinu njenih riječi.

Na kraju se vijećnicima ponovno obratio gradonačelnik.

– Bilo je vrlo zanimljivih prijedloga. Trudili smo se da izvješća budu transparentnija i bolja. Izvješća nije radio PR ili vanjski čimbenik, ono je vijećnicima dostavljeno početkom travnja. Unutra su svi podaci, numerički i opisno. Na neke kritike i elemente koje nemaju veze s izvješćem srpanj 2018 – siječanj 2019 i odnose se na neke privatne teme, ne želim debatirati. Za sve izrečeno ovdje se snosi odgovornost. Vodim o tome itekako računa, vjerujem da ćete i vi početi.

Zahvaljujem svima koji će dati potporu izvješću. Gospodine Baršiću, zahvaljujem se na vašem doprinosu, uvažit ćemo neke vaše prijedloge – kazao je gradonačelnik.

Izvješće o radu gradonačelnika prihvaćeno je s 18 glasova, protiv je bilo njih 8. Suzdržani su bili Martin Mladen Pauk i Tonći Blažević.

10:50Ante Zoričić kazao je da bi bilo primjerenije da je ovo izvješće gradske uprave.

– Intenzivno sam komunicirao s brojnim odjelima. Primjerice, imam izvanredna iskustva s pročelnikom Damirom Orduljem i njegovim timom. Ocjenjujući rad gradske uprave, moram voditi računa o tome koliko su neki ljudi bili na raspolaganju i onda kada to nisu trebali biti. Komunicirao sam također s Odjelom urbanizma, jer su njihova izvješća također dio gradonačelnikovog izvješća. Imam iznimno ugodno iskustvo s Ivanom Lekom iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom. Ljudi u gradskoj upravi nekada ne moraju reagirati na neki način, ali ipak jesu.

U prošloj gradskoj vlasti imao sam neka suprotna iskustva. Kada sam zatražio informaciju za projekt Četiri palme, bio sam upućen da platim pristojbu. Imao sam ugodne razgovore s dogradonačelnikom Ninom Velom koji je uvijek dostupan. Magda Vrvilo sjajno obavlja posao, a dnevno komuniciram s odjelima zbog građana koji traže pomoć oko nečega. Nije isto kada vam se netko odmah stavi na raspolaganje ili kada sve ide preko dugih procedura.

Razumijem ulogu pozicije i opozicije. Opozicija izvješće mora odbiti, premda bilo najbolje. Pokušavam biti objektivan i time se pokušavam voditi kada donosim ocjenu.

10:59Jakov Prkić (Pametno) pohvalio je natječaj za projekt garaža po gradovima, projekt Zaželi, upis Podruma, projekt “Želiš li se mijenjati za mjesto?”.

– Šteta da nije napisano kada će Spalatum DMC vratiti pozajmicu od 4 milijuna kuna. Veselili smo se Davis meču u Splitu. Godinu dana nismo se previše pomakli kada je u pitanju komunalni red. Odluka u novom komunalnom redu je u javnoj raspravi. Morat će se dosta mijenjati da bi bila suvisla. Vidi se da je neće prihvatiti vaš koalicijski partner.

Vatrene smo dočekali sa suzama, ali ne znamo ni danas koliko nas je to koštalo. Lijepo je da su maknuti stupići sa Šperuna, no dozvolu je dao Grad. Novi autobusi stižu uskoro, dobili smo konačno dnevnu i trodnevnu kartu. Ljeti nam treba više linija za plaže. Imamo privremeni kolodvor, pola osobi po jednoj vožnji je po meni katastrofa.

Pohvala za Zlatni Split. 100 kn za one koji imaju mirovinu do 2000 kuna. Željko Kerum je vaš najveći kritičar. Tu ima čak i osobnih napada. Oporba je prilično suzdržana, više puta sam povlačio Marijanu Puljak da se suzdrži.

10:45 – Sljedeći je govorio Joško Markić.

Grad stagnira! Niti ima investicija niti je kvaliteta života građana poboljšana!

U Izvješću gradonačelnika iznosi se da su aktivnosti u drugoj polovini 2018. godine prvenstveno bile usmjerene na poboljšanje komunalne infrastrukture i stvaranje preduvjeta za dolazak i realizaciju velikih investicija. Vjerujem da naši sugrađani, isto kao i ja, željno očekujemo izvješće za prvu polovinu 2019. godine da saznamo koje su to velike investicije došle u naš grad. Ja nisam svjestan niti tih velikih, kao ni ikakvih drugih.

Obzirom na navod „Splićani i njihove potrebe na prvom su mjestu“, volio bih da su u Izvješću, osim najava planova, konkretno pobrojani uspješno realizirani ne-privremeni projekti koji su imali pozitivan i nedvojben utjecaj na poboljšanje kvalitete života svih nas.
Prva aktivnost koja se spominje u ovom Izvješću je početak rada novih ugostiteljskih objekata na Žnjanskom platou od 1. srpnja 2018. Već dvaput sam postavio vijećničko pitanje i tražio odgovor zašto je njihova cijena tijekom izmjena projekta neplanirano poskočila za 100%. Radovao bi me brz, nedvosmislen i transparentan odgovor. On je nažalost izostao. Isto tako je izostao i jasan odgovor na nedavno pitanje oko devijacija koje se na tom prostoru i dalje događaju.

Među zadnjim aktivnostima, od 12. prosinca 2018., navedeno je „predstavljanje budućeg privremenog kolodvora u Kopilici“. I ta riječ „predstava“ ga i dan danas obilježava, naime on čak nije niti došao do stadija privremenosti.

U razdoblju između ta dva istaknuta miljokaza, bilo bi dobro da je u Izvješću prikazana ikakva aktivnost koja bi se odnosila na sanaciju Park šume Marjan i borbu protiv potkornjaka. Obzirom da toga nigdje nema, nije čudno da smo proljeće 2019. i sezonu njegovog buđenja dočekali nespremni te krenuli u proces sanacije amaterski i s mnoštvom improvizacija.

Ovo Izvješće stoga neću podržati, a u narednima se nadam da ću vidjeti prijedloge i pomake oko toga zašto 94 gradska prostora nisu u korištenju, a 47 ih je prazno. Njihova je površina skoro 3500 m2 te vjerujem da bi njihova aktivacija mogla biti dodatni prihod Grada kojim bi se onda npr. puno brže i lakše došlo do odluke kako smanjiti troškove roditelja čija su djeca upisana u privatne vrtiće. Tu je svakako važno pokušati i dug sadašnjih korisnika poslovnih prostora, a koji je 31.12.2018. iznosio skoro 3 milijuna kuna, svesti na minimum.

10:33 – Prva se u raspravi javila Marijana Puljak (Pametno).

– Danas smo trebali dobiti izvještaj za prvih 6 mjeseci 2019. Ponovno smo dobili standardan kolaž različitih gradskih službi. Ovdje je velika novost dnevnik rada gradonačelnika i njegovih službi na 14 stranica. Dan za danom se opisuje što je gradonačelnik radio. Primjerice, tu je otvaranje Čiovskog mosta. Ja bih ga nazvala “dnevnik Bridget Jones”. Umjesto toga, očekivali smo izvještaj što je bilo planirano, je li to ostvareno, koji su problemi, što je činiti da bi se planovi ostvarili. Iznimka je Odjel za suradnju s braniteljima koji je jedini naveo tablice i ostale podatke.

U stavci prometnih redara čak je 40 posto obavijesti u postupku slanja na adresu. Što se tiče komunalnih redara, stalno govorimo da nismo zadovoljni. Izdali su 39 prekršajnih naloga, a preko 1000 postupanja je bilo. Zanimljiva je revizija stanja sudskih sporova. Puno je “kostura iz ormara”, ne vidimo komentar na izradu dokumenta Strategija razvoja grada.

Od 1500 djece, upisano je 1200 djece u vrtiće. Ocijenila bih izvještaj negativnom ocjenom. Ovih dana svjedočimo poplavama po gradu, korupciji u gradskim službama. To je današnja slika Splita.

U ime kluba MOST-a govorio je Ante Čikotić.

– Dali smo izvješće zadnje 2 godine, a ne zadnjih 6 mjeseci. Ono što me brine čitajući izvješće je to da se gradonačelnik nije osvrnuo na Marjan. Na Marjanu imamo godinu dana zakašnjelu reakciju i 38 tisuća posječenih stabala.

Živimo u gradu s najvećim prirezom u Hrvatskoj. Milijarda prihoda je lijepa, ali do nje se došlo represivnim poreznim aparatima. Jedan Dubrovnik je iskoristio stranu produkciju. Prema istraživanju, uprihodili su 126 milijuna kuna od stranih produkcija. Zašto moramo haračiti naše građane s tako visokim prirezima? Jednostavnom mjerom se može pomoći građanima i ugostiteljima ako želimo biti gastro destinacija. Osobno podržavam ono što ste započeli – metro od Kopilice do trajektne luke, ali se radilo na pogrešan način. Ništa se ne smije slamati preko koljena.

Mislim da više pozornosti trebate posvetiti prihodovnoj strani koja nije od građana i rashodovnoj strani. Pohvalili ste se za Dioklecijanove podrume. Veselim se da ćemo nakon Dioklecijanove palače danas uknjižiti i Marjan. Nakon 60 godina neupisa pravnog režima nadam se da će se to danas konačno dogoditi na temelju Statuta Grada.

Trebalo bi se krenuti s osnivanjem Zavoda za urbanizam. Do sada nije bilo sluha za to. Akademicima ste se obraćali da smo mali i siromašan grad. Za kunu se izmjenjuju izmjene prostornih planova.

Sve nas je zatekla vijest o kriminalnim radnjama u Čistoći. Ne postoji sustav odvajanja od vrata do vrata, otpad treba biti sirovina.

Hvalite se da ne prodajete imovinu. Čija su imovina stanovi i mali poslovni prostori? Smatram da treba uprihoditi i uložiti u znanost, obrazovanje, gospodarstvo.

Oni koji tuže Grad uredno posluju s Gradom. MOST neće glasati za ovo izvješće.

Goran Kotur govorio je ispred kluba SDP-a.

– Brine me da se gradonačelnik niti jednom riječju nije osvrnuo na sanaciju Marjana. Imali smo izvješća da se nije niti uspostavila komunikacija između ravnatelja JU i gradonačelnika. Rezultat vidimo. U vremenu kada su se trebale pripremati aktivnosti, nije se odradilo ništa. Posljedice su vidljive i danas. Primijenila se potom štetna metoda. Do osnovnih brojčanih pokazatelja ne može se doći ni danas. Marjan se spominje tek sporadično, kao da nije došlo do krizne situacije.

Što se tiče sistematizacije, o tome su dosta rekla nadležna pravosudna tijela. Pokazalo se kako sistematizacija (ni)je funkcionirala. Imamo službenu dokumentaciju koja to pokazuje.

Što se tiče privremenog kolodvora, imali smo loše idejno rješenje. Izostanak rezultata vidimo danas. Prošlogodišnja regulacija u prometu grada bila je loša, imali smo zakrčenja i čepove, a imamo ih i danas.

Split nema vizije ni volje da se nađe dugoročno rješenje za ulaz i izlaz iz grada. Ono što može Rijeka, ne može ili neće Split. Ako Riječani mogu dobiti izlaz iz Rijeke za pola milijarde kuna, onda može i Split. Imamo prelijevanje iz šupljeg u prazno. Ne bih puno komentirao sadašnje prometno rješenje, no sve se vidi prostim okom.

Vezano uz rad Gradskog vijeća, dokumenti su dostupni preko interneta. Supetar ima rješenje u vidu aplikacije preko koje se mogu dostavljati i amandmani, onda to može i Split.

Što se tiče paušala, spomenuo bih da je postavljanje sadašnje razine izglasano jednoglasno.

RANIJE OBJAVLJENO:

Danas će se održati čak tri sjednice splitskog Gradskog vijeća.

U 9 sati počeo je nastavak 22. sjednice Gradskoga vijeća Grada Splita, a na redu je izvješće gradonačelnika o radu u prethodnom razdoblju. Izvješće o sanaciji Marjana prihvaćeno je sa 17 glasova za i 11 protiv.

Nakon izvješća gradonačelnika uslijedit će 23. sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita – tematska rasprava o upisu posebnog pravnog režima zaštićenog područja “park-šuma” u katastar i zemljišnu knjigu za sve čestice u obuhvatu Park-šume Marjan.

Nakon toga slijedi 24. sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita.

Riječ je uzeo gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Povukli smo 300 milijuna kuna nakon sjednice Vlade, većinom zbog donacije zemljišta na Dračevcu i na Korešnici. Konsolidirali smo financije, prvi put nakon 14 godina bez kune zaduženja.

U rujnu prošle godine smo osigurali sredstva za udžbenike i opremu za splitske osnovnoškolce u iznosu od 12 milijuna kuna. Uveli smo reda u podatke vezane uz naše umirovljenike što je bilo potrebno za projekt “Naš zlatni Split”.

Iza nas je prva faza sanacije Karepovca. 2017. smo u Banovini zatekli 454 zaposlenika. Danas ih imamo 453. U 2017. pokrenut je projekt Žnjan. Split United je nacrt masterplana studije urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice. Studija je podloga za nužnu promjenu planske dokumentacije koja otvara prostor za daljnji razvoj Splita.

Sljedeća stavka su izgradnje i dogradnje škola. Znatna sredstva uložena su i OŠ Žnjan – Pazdigrad, OŠ Mejaši, OŠ Kamen – Šine, OŠ Pujanke. Tu su izgradnje i nadogradnje vrtića.

Stigao je plin u Split. Prvo je spojena OŠ Ravne Njive, zatim su krenuli vrtići. Split je prvak u stipendiranju. Radi se o 6.4 milijuna kuna s kojima se financira 464 studenta – kazao je, među ostalim, gradonačelnik.

Govorio je i o igralištima i sportskim objektima, povećanju rodiljnih naknada, zaposlenju žena koje brinu o starijim osobama, te o umirovljenicima koji primaju ispod 2000 kuna. Gradonačelnik je osobito ponosan na prilagođavanje grada osobama s invaliditetom.

– Budite uvjereni da ćemo potpuno promijeniti mentalnu sliku građana o osobama s invaliditetom – kazao je Opara pohvalivši projekt Split parkinga “Želiš li se mijenjati za mjesto?”.

Izvješće je završio povučenim i ugovorenim sredstvima iz EU projekata. 2016. bilo je 11 milijuna sredstava, a 2018. 148,6 milijuna kuna.

 


1 KOMENTAR

Comments are closed.