Saborski zastupnik Mosta NL Miro Bulj danas je održao konferenciju za medije u zagrebačkom naselju Vrbani III vezano za problem postavljanja baznih stanica teleoperatera, zbog kojih su stanovnici prosvjedovali prije par godina, a i dandanas na svojim prozorima imaju izvješena upozorenja zbog zračenja.

Na konferenciji su bili brojni stanari i prosvjednici, a uz Bulja su govorili Ankica Kosovec Krželj i liječnica Branka Rožić, članice Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

„Okupili smo se u ovom naselju gdje su građani glasno upozoravali, jer teleoperateri postavljaju bazne stanice nezakonito, ne poštujući hrvatske propise. Ponašaju se kao da ovo nije država već njihova kolonija. Mi tražimo da se bazne stanice i antenski stupovi postavljaju u skladu sa zakonom, odnosno, tražimo da imaju građevinsku dozvolu kao i u državama iz kojih dolaze. Ovakvi slučajevi događaju se na području cijele države, a iako se građani bune, njihov glas se ne čuje, a zakoni krše. Bazne stanice postavljaju se na dječje vrtiće, škole, bolnice, zvonike crkava. Dozvoljena zračenja u Hrvatskoj su 837 puta veća nego, primjerice, u Parizu ili Beču“, rekao je Miro Bulj.

Bulj je istaknuo da Vlada mora služiti narodu, a ne teleoperaterima

„Dosta je teleoperatera koji krše zakon uz pomoć Vlade RH, a osobito današnje Vlade Andrije Plenkovića. Tražimo da se iskoriste fondovi EU, da se gradi digitalna mreža u vlasništvu države, a ne da se postavljaju nezakonite bazne stanice kao što je sada slučaj.“

Inženjerka Ankica Kosovec Krželj koja se s Buljem kontinuirano zalaže za ovu temu, rekla je kako je bazna stanica na Vrbanima III postavljena bez uporabne dozvole, suprotno odredbi HUP-a, o čemu se očitovao i nadležni gradski ured.

„Bazne stanice postavljaju se bez građevinske dozvole temeljem glavnog projekta, a on bi, prema zakonu, trebao imati dozvole svih javno pravnih tijela, ali nitko to ne kontrolira. Mi imamo vrlo liberalne zakone, a čak se i ti vrlo liberalni propisi zaista bahato i neodgovorno krše. Zašto neki kiosk ne može raditi bez uporabne dozvole, zašto je moguće da tako rade bazne stanice i zašto u tom slučaju ministarstvo graditeljstva ne reagira? Na pitanje građana o zračenju bazne stanice Vrbani, od Ministarstva zdravstva nismo dobili odgovor“, naglasila je Krželj.

Liječnica Branka Rožić je istaknula kako mnoge studije pokazuju da zračenje ima niz loših efekata na zdravlje ljudi, a i svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napominje da je ovakva vrsta zračenja potencijalni uzrok oblijevanja od raka.

„Nedopustivo je da se u stambenom naselju, okruženom dječjim vrtićem, osnovnom školom, dopušta gradnja bazne stanice koja utječe na zdravlje stanovnika“, rekla je dr. Rožić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime