U Istri i Gorskom kotaru mogućnost je naoblake te lokalnih pljuskova, dok se na Jadranu očekuje jako do olujno jugo što može stvarati poteškoće u prometu. U ostalom dijelu zemlje vremenski uvjeti bit će povoljni za vožnju, obavještava HAK.

Pojačan promet očekujemo na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 prema graničnom prijelazu Rupa u smjeru Slovenije, riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali na prilazima turističkim središtima duž obale.
Poteškoće u prometu, zbog većeg priliva vozila, moguće su na pojedinim dionicama autocesta u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autoceste uključujući i naplatnu postaju Lučko u oba smjera te Demerje u smjeru Zagreba.
Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola prilikom prelaska državne granice na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu.
Zbog olujnog juga moguće su poteškoće u pomorskom prometu.
HAK SAVJETI

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta koje su uvijek najbolji i najsigurniji izbor za putovanje, mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge. Nikako ne smijemo zaboraviti našeg limenog ljubimca pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje.

Potrebno je provjeriti sljedeće:
• razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.
• razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).
• razinu tekućine za stakla.
• tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.
• pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.
• pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć.

Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime